Стижу нови ваучери за одмор у Србији, планина Златар међу најтраженијим дестинацијама

Новости, ПП Медиа / ГЗС 20. фебруар 2020. године Туризам Коментари

Скијање и сунчање на Златару Скијање и сунчање на Златару (foto: Д. Гагричић)

Министарство туризма предложило је Влади Србије да издвоји додатних 300 милиона динара, за нових 60.000 ваучера! Због огромног интересовања грађана за дотирани одмор у Србији, овај предлог биће на дневном реду седнице Владе у четвртак.

Ово је за “Новости” потврдио министар туризма Расим Љајић. Како је рекао, ово је важна државна акција, јер је од почетка године подељено свих 100.000 ваучера, колико је било планирано за 2020.

"Мислим да ће на седници Владе Србије то бити одобрено", казао је министар Љајић.

"Тиме ћемо покушати да компензујемо и мањи број туриста из Кине, јер ће се њихов мањи долазак сигурно одразити на промет. Постоје два начина да се то замени. Отварамо сада нова страна тржишта и јачамо домаћи туризам кроз ваучере. Тиме ћемо остварити и већи приход од домаћих гостију", мишљења је министар.

Уколико Влада на седници одобри додатна средства за ваучере, грађани би могли већ од следеће недеље да се пријављују за њих. Недавно је и министар Љајић изјавио да је ове године подељено скоро три пута више ваучера, него за исти период прошле године.

Чекове у вредности од 5.000 динара највише траже пензионери – чак 55 одсто, запослени чија примања не прелазе 60.000 динара и незапослени. Када је реч о најтраженијим дестинацијама, то су Сокобања, Врњачка Бања, Сијаринска и Рибарска Бања, Златибор, Дивчибаре, Копаоник, Палић, Сребрно језеро, Златар и Тара.

Сва потребна документа предају се на шалтерима ЈП “Поште Србије”, најмање месец дана пре планираног пута. Ваучери се користе искључиво за плаћање смештаја, и то на туристичкој дестинацији која није место пребивалишта.

Више гостију

Од када је почела акција, 2015. године, држава је поделила 472.000 ваучера. Ова мера државе утицала је да поједине дестинације “оживе”, а многе су због тога продужиле сезону. Званични статистички подаци указују да наша земља, у периоду од 2015. до 2020. године, бележи раст ноћења домаћих туриста за тридесетак одсто. Томе су допринели и ваучери. Повећан је и приход од боравишних такса и већа је ванпансионска потрошња.

Новости, ПП Медиа / ГЗС

За више информација о ваучерима и начину остваривања права на исте, погледајте следећи линк:

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.