30. број „Савиндана“

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 22. јануар 2020. године Друштво Култура Коментари

Три деценије излажења - део прве стране последњег број Три деценије излажења - део прве стране последњег број

Промоција у четвртак, у пријепољском Дому културе На 88 старана 57 прилога 44 аутора. Три деценије часопис разгртао таму заборава, подсећао на претке и ентузијасте, будио успаване савести...

На промоцији  30. броја “Савиндана” –  у четвртак,  23. јануара у пријепољском  Дому културе, у 18 часова –   окупиће се сарадници  годишњака и пријатељи  Милешевског културног клуба „Свети Сава“, чијим трудом је часопис пред читаоцима.

На 88 страна часописа  (међу којима је   20 страна посебног додатка посвећеног 800-годишњици манастира Милешева), објављљено је 57 прилога 44 аутора. На промоцији ће говорити Милан Цмиљановић, новинар из Пријепоља.

Захваљујући предустретљивости ТВ „Форум“ из Пријепоља, наш портал објављује 3. страну „Савиндана“, која најављује  окосницу садржаја – од актулености и истраживања, до рубрика „Људи и време“, „Путописи“, „Приче и одломци“, „Прикази“...Међу корицама су,  наравно,  и литерарни, ликовни, фото и други прилози.

Садржај -  актуелности, истраживања, записи, приче Садржај - актуелности, истраживања, записи, приче

За три деценије излажења „Савиндана“ је давао подршку враћању свтосавском духу и путевима које је утемељио Свети Сава, пером сарадника разгртао таму заборава над културно-историјском прошлошћу Полимља, Потарја, Старог Влаха, али и ширег подручја Старе Рашке, скидао и вео заборава са знаменитих личности, догађаја и датума, судбински везаних за  Рашку и Србију.

 Сарадници „Савиндана“  будили су успаване савести,  подсећајући  да су нам преци у наслеђе оставили више него што смо заслужили. Записи и репортаже откривали су црквине и градине, развалине и  згаришта  са  понеким каменом тесаником у темељима цркава, па остатке испосница и  зидина утврђених градова, кула  и караула у којима се легу акрепи и плету  врзине. Подсећао је „Савиндан“  на неме дозиве на које се ретко се ко окреће у трци са животом и временом, укзивао на  аманет неимара потомцима  – да богомоље никад не запусте, да се не прекида  памћење и  везаност за претке . Аутори рубрика су ишле трагом археолога, завиривале у ризнице  баштине, бележили  васкрс неимарског духа у Милешевској епархији и обнову неугасивих кандила вере и љубави, сабирале легенде и предања. 

Насловна страна 30. броја Савиндана Насловна страна 30. броја Савиндана

Странице „Савиндан“  китили су млади ствараоци, годишњак их је охрабривао али и подсећао на оне који су стварали уминулим временима. Забележена су и прегнућа ентузијаста и културних и јавних радника и низа установа, а  понекад се прстом упирало и шибало по  таворењу и таљигању, нашим наравима, лицемерју, удворништву, краткој памети...

Изложба  „Православље“

.У организацији МКК „Свети Сава“, Фото савеза Србије и Дома културе, исте вечери у 19 часова, у Галерији Дома културе, биће отворена изложба фотографија „Православље“, која афирмише и промовише православље у његовим многоструким видовима и облицима,  а уприличена је поводом прославе  осам векова од стицања аутокефалности СПЦ. Изложбу ће отворити Влада Милинковић, фотограф из Београда.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.