Сигурносне камере нису снимиле тренутак убиства Кристине Каплановић

glaszapadnesrbije.rs 18. јануар 2020. године Друштво Коментари

Кристина Каплановић (фотo: Новости)

Сигурносне камере постављене на бензинској пумпи НИС у Великом Мокром Лугу, на којој је 25. маја 2017, приликом пљачке убијена радница Кристина Каплановић (20) из Нове Вароши , забележиле су шта се дешавало у ноћи трагедије за коју је оптужен Милош Сребрић, звани Флекица, али на њима недостаје кључних пет минута и 10 секунди!

Камере су, како је приказано у судници Вишег суда у Београду, снимиле моменат пре убиства и тренутак када девојка пада на земљу, а недостају видео-записи у периоду између 22.30 до 22.35, када се злочин догодио.

Камера број 8 снимила је у 22.28 часова како Кристина излази са пумпе, прича телефоном и шета се испред, а затим на углу са десне стране стоји са тројицом својих колега и разговара. Тај снимак се одједном прекида у 22.30 и пребацује на 22.35, када се види како девојка пада на бетон. Један њен колега трчи ка улазу у пумпу, други ка точилицама, а трећи са телефоном трчи око Кристине. Истовремено види се како крупан мушкарац погурено протрчава. Међутим, не види се његово лице, а судско веће је констатовало да не може ни да се види да ли је на глави имао капу, мараму или можда навучену чарапу.

Човека за којег се сумња да је пуцао снимила је који секунд касније камера број 6, али са леђа како бежи поред хидранта на пумпи ка излазу на ауто-пут.

На питање судије Марине Анђелковић оптужени Сребрић је тврдио да он није човек са снимка и да тај на снимку не личи нимало на њега, јер је шири у бутинама, а ужи у раменима.

Сребрићев бранилац Југослав Тинтор казао је да је приметно да је видео-материјал монтиран:

“Снимци су паковани, одређени делови недостају, чак кључних пет минута и десет секунди. Не знам ко је монтирао, али вероватније је да је то учинио МУП, пре него НИС. За одбрану није проблематично оно што се види на снимцима, већ оно чега нема. Нарочито што смо констатовали да су камере снимале и простор у којем нема никога, те се не може правдати да се оне пале на покрет тела, а кад нема покрета да не снимају”.

На неколико снимака види се и човек, који долази 23 секунде после пуцња. Он паркира аутомобил “голф” на уласку у пумпу, прилази пешице, а онда се 40 секунди касније трчећи враћа до возила, узима телефон и телефонира. Касније се на снимку он и даље види поред радника испред пумпе и како полицији руком нешто показује.

“Невероватно је да нико није разговарао са њим и да тог човека нема у службеној полицијској белешци”, рекао је Тинтор и додао да је за одбрану је то врло необична и сумњива околност. Тај сведок недостаје и то што га нема није случајно.

Није монтирано

На оптужбе одбране реаговао је тужилац, наводећи да снимци добијени од НИС, који су такође гледани, доказују да полиција ништа није монтирала, јер су исти.

“Што се тиче прекида, речено нам је да камере тако раде. Тужилаштву би сигурно више одговарало да тих доказа има. Зашто би полиција прикривала некога ко је неспорно снимљен камерама и кога су видели сведоци”, рекао је тужилац.

Антрополошко вештачење

Суд је наложио да се уради антрополошко вештачење Милоша Сребрића (на слици) и то са ИТ стручњаком, да се не би нагађало да ли је на снимцима оптужени или није. Вештаци ће га прегледати, исликати и упоредити са снимком. Такође, од МУП и НИС затражиће се објашњење шта је са деловима снимка који недостају.

Новости / ГЗС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.