Хуманост на делу: Којићи с Пештера добили нову кућу

glaszapadnesrbije.rs 12. децембар 2019. године Друштво Коментари

Новинар Зоран Шапоњић и нова кућа Којовића на Пештери, фото: З. Шапоњић Новинар Зоран Шапоњић и нова кућа Којовића на Пештери, фото: З. Шапоњић

Репортажа познатог новинара Зорана Шапоњића посрећила се за седморо Којовића са Пештера да добију кров над главом. Шапоњић је у понедељак емитовао текст о усељењу ове породице у свој дом чиме је дефинитиивно дошао крај мукама за ову породицу на Пештери, али у тексту ни једном речју није поменуо своје заслуге. Једино се у једној реченици на свом фејсбук налогу могло видети како се осећао у тренутку када су му малишани одали захвалност.

„Причу о малим Којовићима објавио сам пре две године, и, хвала Богу, дошла је до људи из организације "Срби за Србе" и кошаркаша Николе Миротића, човека великог срца који је многима помогао... Резултат - Којовићи су добили нову кућу на Пештеру и сада ће дечица расти као људи. Захвалан сам и г. Васу Стојићу из Нове Вароши који ми је испричао причу о Којовићима. Данас ми је велико срце, а нарочито ме је гануо тренутак, прекјуче, на усељењу, када су ми дечица поклонила икону св. апостола Петра и Павла, као захвалност за репортажу о њима. Моја захвалност иде "Србима за Србе" и Миротићу. Хвала Вам дивни људи”, написао је Шапоњић на свом фејсбуку.

Петоро малих Којовића на Пештеру добили нову кућу, поклон великог Николе Миротића

Петоро малих Којовића, фото: Зоран Шапоњић Петоро малих Којовића, фото: Зоран Шапоњић

Диван је дан у понедељак ујутру свануо у старој, трошној кући седморо Којовића у селу Баре, на самом крају Пештерске висоравни. Још од зоре, петоро дечачића и девојчица паковали су у јединој собици коју у кући имају, ко ће шта да понесе у нову пространу кућу. Ко луткицу, ко лопту, ко аутомобилчић, ко плишаног меду… И, да, кад пођу да на забораве мачка коме још нису дали име!

Искрено је пре две године ганула Србију прича о Негосаву и Сузани Којовић из села Баре и њиховом живуту у кућици на крају Србије, о петоро њихове деце која расту у јединој собици пуној буђи, под кровом који само што се није урушио под снегом, на изанђалој, проломљеној угаоној гарнитури у кући која није њихова…

За Нову годину, мали Виктор, пожелео је тада тек један „Смокић“, његова сестра Викторија да јој Деда Мраз кроз оџак убаци лопту, а мала Теодора тек једну луткицу… О новој кући, дечица тада нису ни сањала, као ни Негосав и Сузана…

Породица Којовић, фото: Зоран Шапоњић Породица Којовић, фото: Зоран Шапоњић

После, прича је стигла до људи добре душе из хуманитарне организације „Срби за Србе“, њихови координатори убрзо су били у Барама, видели где и како живе Којовићи, и, ништа нису обећали… Пар месеци касније, до Бара је дошла вест из Београда – „Срби за Србе“ правиће кућу Којовићима, новац ће обезбедити кошаркаш, човек великог срца Никола Миротић. У село су стигли мајстори, машине, грађевински материјал, из дана у дан кућа је расла, јуче је нови дом од 76 квадрата био спреман за усељење…

Испред нове куће, мали Којовићи, Немања коме је сада 12 година, Викторија (10), Теодора (8), Виктор (6) и мали Владимир (5), мезимац породице, госте су дочекали хлебом и сољу, Негосав је на нову кућу закачио заставу Србије. Стигли су и Нелови колеге из Шумског газдинства, комшије, пријатељи, Немања Мељанац, Ђорђе Бојовић, Стефан и Дарко из организације „Срби за Србе“. Деца су била у српским ношњама, Неле и Сузна су госте послужили ракијом, залазак сунца изнад црногорских планина преко пута био је прави ватромет боја, и, био је то диван дан за Којовиће.

Диван дан за Којовиће, фото Зоран Шапоњић Диван дан за Којовиће, фото Зоран Шапоњић

- Секе и ја имаћемо своју собу, бате своју, мама и тата своју. Имаћемо и купатило и место где да се играмо, и неће нам бити хладно, и неће нам прокишњавати – рекла нам је мала Викторија.

И, грлила су деца Немању и Ђорђа, Стефана и Дарка, и било је суза, и после су послали велико, дечје срце добром чики, Николи Миротићу.

- Не можете ни замислити колика је ово промена у нашим животима. Коначно имамо своју кућу, наша деца рашће од данас онако како то деца заслужују, како сва деца треба да расту. Хвала свим добрим људима, хвала посебно организацији „Срби за Србе“, хвала Николи, ми ћемо гледати да се одужимо тако што ћемо од ове деце створити добре и поштене људе – рекли су нам Неле и Сузана.

Којић, фото: Зоран Шапоњић фото: Зоран Шапоњић

После је у селу било мало славље, као што приличи, за комшије, госте, колеге. Мали Којовићи, у знак захвалности поклонили су Немањи, Ђорђу, Дарку и Стефану и Николи Миротићу по икону своје славе, новинару „Искре“ икону светих апостола Петра и Павла.

Диван дан у Барама, и велика нада. Мали Којовићи постаће добри и поштени људи.

Хуманитарна организација „Срби за Србе“ само у овој години помогла је више од 250 српских породица у Србији, Крајини, Македонији, Босни и Херцеговини. Током ове године прикупљено је милион евра и новац затим прослеђен онима којима је најпотребнији. Донатори су и из инострантва али и из Србије. Кошаркаш Никола Миротић један је од највећих донатора.

- Желимо пре свега да обновимо веру у народу да Срби могу и да треба да помажу једни другима. Један од најважнијих циљева – борба против беле куге – каже координатор организације Немања Мељанац.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.