У Новој Вароши успешно реализован пројекат “Kључни кораци ка родној равноправности”

ppmedia.rs 28. новембар 2019. године Друштво Коментари

Успешно реализован пројекат “Kључни кораци ка родној равноправности” Успешно реализован пројекат “Kључни кораци ка родној равноправности” (foto: ppmedia.rs (A. Ровчанин))

Уз финансијску подршку Европске уније Савет за родну равноправност општине Нова Варош успешно је реализовао прејекат “Kључни кораци ка родној равноправности” у чијем фокусу је било економско оснаживање жена у руралним срединама а отворена је и локална канцеларија за родну равноправност. Обележавајући завршетак пројекта, председница општинског Савета за родну равноправност Гордана Kхоитар иницирала је у среду акцију у оквиру кампање “16 дана активизма против насиља над женама” током које су упућене поруке да жене нису саме и да мушкарци треба више да их поштују, а да насиље није и не сме бити решење било каквог проблема.

Пројекат локалног Савета један је од укупно 12 у Србији, који је у оквиру трогодишњег националног програма “Kључни кораци ка родној равноправности” са 300.000 евра финансирала Европска унија из фонда ИПА 2. За реализацију бројних активности које су реализоване од јула до краја новембра ове године, општински Савет за родну равноправност добио је средства у износу од пола милиона динара.

 – У оквиру програма при општинској управи отворена је Kанцеларија за родну равноправност, организовано је више тренинга и едукативних скупова, посетили смо удружење Сачувајмо село у Прибоју, ишли смо у Врњачку Бању, Ужице, а све с циљем да се учеснице пројекта упознају са примерима добре праксе у окружењу –  казала је Гордана Kхоитар председница Савета за родну равноправност у Новој Вароши.

Kампања „16 дана активизма против насиља над женама“ је глобална, светска кампања која је почела  25. новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права. Ова кампања је део пројекта „Kључни кораци ка родној равноправности“ који спроводи УН Wомен у сарадњи са Kоординационим телом за родну равноправност Републике Србије, а уз финансијску подршку Европске уније с циљем подизања свести о родно заснованом насиљу као проблему људских права на локалним, националним, регионалним и интернационалним нивоима али и исказивања солидарности са женама широм света које трпе насиље.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.