Епископ Атанасије: Запутимо се ка Божићу и дочекајмо га у радости

ppmedia.rs Друштво Коментари

Епископ милешевски Атанасије, фото: А.Ровчанин Епископ милешевски Атанасије, фото: А.Ровчанин

За вернике Српске православне цркве у среду је почео шестонедељни Божићни пост којим се припремају за прославу најрадоснијег хришћанског празника – рођење Исуса Христа – Божића.

Божићни пост или Мала четрдесетница траје од 27. новембра до причешћа верника на божићној литургији, 7. јануара и подразумева уздржавање од мрсне хране, али и лоших дела и злих мисли. Пост за православне хришћане је темељ вере, спасоносно средство које помаже на путу ка спасењу.

„Божић је празник највеће блискости Бога и човека. Иде небо да загрли земљу и Бог да станује са људима и да живи са њима. Родиће се као дете, чинећи себе најпријемчивијим сваком узрасту. Родиће се усамљен да би био друг бескућницима и самотњацима. Биће он и у великим заједницама, долази свима, долази као највећи гост. Треба да га дочекамо најсвечаније. Наши народни обичаји пуни су симболике која изражава блискост, љубав и топлину. Позивам све и старе и младе да се запуте ка Божићу, да гледају тог божанског човека, да попримимо од њега његове особине, дарове, љубав и доброту. Да дочекамо Божић у радости и да као што Бог грли нас тако да грлимо једни друге. Срећан пут ка Божићу”, поручио је епископ милешевски Атанасије.

Иначе, четрдесетодневни Божични пост, који по значењу и трајању долази после Васкршњег или Великог часног поста, који је увод у највећи хришћански празник Христовог Васкресења, почиње за Руску православни цркву, Српску православну цркву, Јерусалимску патријаршију и Свету Гору. Хришћански пост је уведен по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви. Пост је и данас неопходан јер се овим подвигом уз молитву, православни хришћани припремају за долазак великих празника.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.