Уређена “Јованова башта” у Новој Вароши

ppmedia.rs 27. новембар 2019. године Друштво Коментари

Јованова башта добила лепши изглед Јованова башта добила лепши изглед (foto: ppmedia.rs (A. Ровчанин))

„Унапређење живота грађана општине Нова Варош уређењем Јованове баште“ је назив пројекта који су партнерски реализовали Министартво заштите животне средине, Kанцеларија за младе, удружење „СМАРТ“ и општина Нова Варош. Ресорно Министартво је подржало рад удружења на заштити животне средине и определило 600 хиљада динара за активности на уређењу запуштених градских џепова, промовисањем значаја уређења и очувања јавних зелених површина, док је локална смаоуправа учествовала са пола милиона динара.

Јованова башта је плато изнад зграде Библиотеке „ Јован Томић“ где се некада налазио стари МУП. До овог лета, тај простор је представљао опасност за пролазнике и школску децу. Захваљујући сарадњи са архитектицом Аном Зорић са Архитектонског факултета и тимом њених колега, осмишљено је идејно решење градског амфитеатра. Архитекте су простор пројективале за јавну намену, превасходно летњу позорницу, рецитале, еколошке секције,… Пројекат је донекле прилагођен постојећим финансијским могућностима, па је тако 250 квадрата простора уређено кошењем, одношењем шута и отпада, равњањем и насипањем хумусом. Централни део платоа је насут тампоном уз поставку бетонске кружне позорнице. Простор је оплеменило зеленило гд е је посађено преко 20 различитих биљних врста – од цветница, нискорастућих украсних жбунова до Панчићеве оморике и зимзеленог растиња.

Јованова башта (foto: ppmedia.rs)

Простор ће највише користити  школска деца која су у овом пројекту дала допринос кроз радионице о значају заштите животне средине. Захваљујући њиховим слоганима, на пролеће 2020.године KЗМ ће поставити поруке у Јовановој башти. Ученици и предметни наставници  ОШ „Живко Љујући“ су дали немерљив значај реализацији пројекта.

Јованова башта

У наредној години планирају се даљи радови на уређењу степеништа са муралима и доњег дела платоа.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.