Поклонили опрему за физијатрију

ppmedia.rs 25. новембар 2019. године Друштво Коментари

Физијатрија Нова Варош

Задужбина “Никола Спасић” из Београда поклонила је нововарошком Дому здравља медицинску опрему вредну око 360.000 динара. Реч је о савременој апаратури која ће служити за потребе Службе за физикалну медицину и рехабилитацију.

Донацијом подразумева набавку три значајна апарата. Први је “магомил 2” који се употребљава за терапију магнетским струјама, други је “тенс 2” за термокутану електро-нервну стимулацију, док је трећи “екомедико” намењен за интерферентну струју са вакумом. Сва три апарата су већ у функцији – појашњава главни физиотерапеут Малиша Степановић.

У Служби за физикалну медицину очекују да ће се захваљујући новим специјализованим апаратима повећати број пацијената односно пружених услуга овог типа, подићи квалитет рада диспанзера, а дугорочно квалитет здравствене заштите становништва у нововарошком крају.

-Обнављање опреме много значи, јер је већи део постојеће апаратуре прилично израубован. Радимо и са опремом која је у функцији преко четири деценије. Апарати су, иначе, старости од 15 до 42 године. То, ипак, не утиче на квалитет рада ове службе у којој се годишње обави близу 37.000 различитих процедура односно физикалних терапија – истичу у Служби за физикалну медицину и рехабилитацију, која је са радом почела крајем јула 2015. године и од тада постиже изузетан учинак у раду.

Због огромних гужви, листе чекања у овом диспанзеру су на старту биле и по два и по месеца, али се тренутно на третмане чека у просеку по двадесетак дана.

-У пракси се показало да је отварање службе физијатрије био пун погодак. За наше грађане је то од изузетног значаја јер штеде и време и новац. Више не обијају прагове здравствених установа у суседним градовима како би обавили минимум од три до пет физијатријских терапија или третмана, и притом се изложе и поприличном финансијском трошку – истиче директор овдашњег Дома здравља др Бранко Поповић, најављујући даља улагања у ову и друге службе при локалној здравственој установи, а уз подршку државе, локалне самоуправе и донатора.

Ово, иначе, није прва донација Задужбине “Никола Спасић” нововарошком Дому здравља. Ова фондација је пре пар година даривала и савремени микроскопски апарат за потребе службе лабораторије.

Варошке новине

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.