До најтраженијег занимања уз сертификат

glaszapadnesrbije.rs 31. октобар 2019. године Друштво Коментари

Са сертификатом лакше до посла, фото: РИНА Са сертификатом лакше до посла, фото: РИНА

Полазницима обуке за завариваче који су похађали обуку у Новој Вароши, данас су додељени сертификати у просторијама Националне службе за запошљавање у Прибоју. Обуку је организовала НСЗ Филијала Пријепоље у сарадњи са Мокрогорском школом менаџмента, Оксфорд Академијом и фирмом „Спектар“ ДОО из Нове Вароши.

„Од 10 полазника обуку је са успехом завршило осам, који су тиме стекли право на сертификат за једно од најтраженијих занимања на тржишту рада. Полазници су били незапослени без квалификација или у статусу дугорочно незапослених лица. Двомесечна обука за завариваче подразумевала је 360 часова, од којих 120 часова теоријске и 240 часова практичне наставе. Филијала Пријепоље пратиће радни статус свих полазника шест месеци након обуке, како би се утврдили коначни ефекти ове мере у циљу смањења незапослености”, казала је директорка НСЗ – филијала Пријепоље Ана Пејовић.

Обука је спроведена у оквиру пројекта „ЕУ подршка Националној служби за запошљавање“ Обука је спроведена у оквиру пројекта „ЕУ подршка Националној служби за запошљавање“

Алија Дивалић истиче да је задовољан начином едукације и да му је овај сертификат био неопходан како би могао да као квалификовани радник дође пре до посла. Са њим се слаже и Фахрудин Џелиловић који се нада брзом запошљењу јер су заваривачи веома тражени, али и добро плаћени.

Владимир Гујаничић из Нове Вароши каже да су током обуке стекли завидно знање у компликованом процесу варења и да је организација ове обуке била одлична као и мајстор који их обучава.

Додела сертификата

Обука за завариваче спроведена је у оквиру пројекта „ЕУ подршка Националној служби за запошљавање“, директним грантом који је Европска унија доделила НСЗ и кроз који се успешно спроводе обуке на захтев послодаваца, субвенције за отварање нових радних места, субвенције за самозапошљавање и обуке за потребе тржишта рада.

Пројекат „ЕУ подршка Националној служби за запошљавање“ омогућава повезивање теже запошљивих лица са евиденције незапослених и послодаваца, помаже незапосленима да унапреде своје вештине и на тај начин доприноси смањењу незапослености. Пројекат финансира Европска унија са 4,5 милиона евра, а суфинансира се из буџета Републике Србије са 500 хиљада евра. Додатних 1,8 милиона евра ЕУ улаже у техничку помоћ управљању пројектом.

Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су крајњи корисници пројекта Министасртво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Национална служба за запошљавање.

РИНА

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.