Извоз ИТ сектора пет пута вреднији од извоза малина

glaszapadnesrbije.rs 30. октобар 2019. године Економија Коментари

Фото: Илустрација Фото: Илустрација

Извоз информационо-комуникационих услуга из Србије у првих осам месеци достигао је 913 милиона евра, а то је два пута више него пре три године и 26, 4 одсто више него 2018.

Позивајући се на податке из извештаја НБС о платном билансу Блиц наводи да је извоз софтверских услуга много већи него извоз традиционалних привредних грана, те да је ово тринаеста година узастопног раста домаћег ИТ сектора.

Блиц тако наводи да је извоз софтвера пет пута вреднији него извоз малина, али и да остаје да се види да ли ће извоз ИТ сектора и ове године прећи милијарду евра, колико је износио 2018.

Директор војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја за Блиц каже да је Србија са 1,1 милијарду извоза прошле године стигла до удела од скоро пола процента вредности светског тржишта ИТ услуга, тврди да има простора за даљи раст, али упозорава и да тај сектор нема довољно запослених.

Наиме, по броју запослених то је и даље мала економија, јер у ИТ компанијама ради 35.000 људи, уз још 10.000 паушалаца.

Истина, и у овој области запосленост расте, а пре свега захваљујући чињеници да су те компаније извозно оријентисане.

Шолаја каже и да је раст овог сектора од 25 до 30 одсто годишње значајан, али упозорава да смо и даље иза конкуренције у региону, те поручује да је можда тренутак да се то промени и то повећаним улагањем у ИТ.

ГЗС/Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.