Почела обнова ужичког Старог града

politika.co.rs 10. октобар 2019. године Друштво Коментари

Стари град - Ужице ( Фото Википедија / Предраг Супуровић)

Након 150 година од како је ужички средњовековни Стари град миниран и срушен после одласка Турака, данас је, на 690. рођендан града, свечано започела његова реконструкција.

Према речима градоначелника Тихомира Петковића, у наредних годину дана радиће се фазно, а кренуло се од обнове горњег града и Цитаделе.

„У првој фази подићи ће се кула, казамат и обавиће се реконструкција цитаделе. Вредност ових радова је 32 милиона динара, од чега је Министарство трговине обезбедило 22, а град 10 милиона динара. По плану ови радови ће бити завршени на пролеће, када треба да се заврши и конзервација средњег и дела доњег града и изгради улазна капија. За ту другу фазу вредност радова је 11 милиона динара, од чега су 8 милиона средства Министарства културе, а 3 милиона је планирано градским буџетом”, рекао је Петковић, преноси Танјуг.

Градоначелник је навео и да се за наредну годину планира конзервација доњег града што ће финансирати амбасада САД са 9 милиона динара и Град са 4 милиона.

У плану је и изградња пешачког моста, дугог 113 метара, који ће повезати Стари град са магистралним путем Ужице - Златибор и учинити овај локалитет још доступнији туристима.

Почетку радова на реконструкцији цитаделе ужичког Старог града присуствовао је и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, који је рекао да је ово више од пројекта деценије, који ће од Ужица, које је сада углавном тачка на путу од Београда до Златибора или мора, направити интересантну туристичку дестинацију и омогућити туристима да овај град упознају од места његовог настанка, Старог града.

„Реализацијом овог пројекта отвориће се и нова радна места, упослити млади људи. Аутопут је све ближе Ужицу, што отвара нове перспективе, не само у туризму, већ и у привлачењу инвеститора. Реалност је да више нико не може да критикује да се у земљи ништа не ради. Ради се доста на свим пољима, као и на развоју туристичке понуде обнављањем старих градова, улагањем у културну баштину”, рекао је Селаковић.

Помоћник министра културе Дејан Масликовић навео је да је Србија пребогата културним наслеђем и да се последњих година, обновом великих и значајних градова, попут Голубачке тврђаве, Рама, Бача и сада Старог града у Ужицу, исправља неправда којом су годинама наша средњовековна култура и историја биле у другом плану.

„Министарство културе у оквиру своје стратегије планира обнову скоро свих градова који могу да се обнове и за које постоји документација. То су пројекти који ће отворити нова радна места, довести туристе у Србију и представити нашу културу као значајан део европске и светске културе”, рекао је Масликовић.

Археолог Марко Поповић подсетио је да Стари град у Ужицу потиче из друге половине 14. века и да је припадао српском жупану Николи Алтомановићу.

„Срећна је околност што ужички Стари град има доста сачуване документације из 1737. године, а која се чува у Бечу. Ми поседујемо све те планове и они су основа за све радове које ћемо имати на Старом граду”, рекао је Поповић. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.