Стижу пречистачи отпадних вода на Златибору

zlatiborpress.rs 10. октобар 2019. године Друштво Коментари

Prečistač otpadnih voda

На локацију где се довршава постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору данас је допремљен још један део опреме из Словеније која је произведена у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. Представници „Хидроинжениринга“ из Љубљане ових дана ће надгледати уградњу опреме и са њеним радом упознати запослене у ЈКП „Водовод Златибор“ који ће убудуће управљати постројењем и старати се о његовом одржавању.

У току је допремање опреме за постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору која се тренутно налази у магацину предузећа „Јединство“ из Ужица. Поред „Јединства“ које је један од извођача радова, ту су и радници  предузећа „Беохидро“ из Београда као и представници „Хидроинжениринга“ из Љубљане.

Rade Jovanović- direktor JKP Zlatibor

„Они су дошли да пропрате своје подизвођаче који ће да монтирају опрему на постројењу. Поред њих, овде су свакодневно и раници „Јединства“ из Ужица који тренутно изводе радове на партерном уређењу  самог постројења, тако да очекујемо да ће у наредних неколико дана бити и то завршено и да ћемо моћи да асфалтирамо прилаз  и  саобраћајницу унутар постројења“; објашњава Раде Јовановић директор  ЈКП „Водовод Златибор“.

Постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору требало би да буде  пуштено у пробни рад до краја ове године а обука радника за рад у постројењеу врши се већ сада њиховим упознавањем са пристиглом опремом и начином њеног функционисања. За то се старају представници словеначке фирме.

Slovenac - Marjan

„Стигле су све потопне пумпе и сви потопни миксери који су предвиђени, стигле су дуваљке које су потребне за ваздух у СБР-има и у селекторима; стигла је груба решетка која припада улазној пумпној станици, центрифуга и припремна полимерна станица , тако да ће све моћи да се монтира на  места на којима већ може  и где је предвиђено  да се опрема монтира“ ,  каже Марјан Јанез Муци из“Хидроинжениринга“ .

Подсећања ради, Влада Словеније је, посредством свог Центра за међународну сарадњу и развој, донирала 1,5 милиона евра, док је Чајетина из свог буџета обезбедила три милиона евра, мада је финансијско учешће  локалне самоуправе  и веће ако се узму у обзир трошкови за припремне радове, изградњу трафо-станице, прилазног пута и за осталих активности које су претходиле самој градњи.. Капацитет будућег постројења одговара еквиваленту од 20.000 становника, с могућношћу проширења 50 одсто. Постројење ће испуњавати све европске стандарде, а његовом реализацијом Чајетина ће испунити још један битан корак ка циљу, а то је да постане једна од првих еколошких општина у Србији.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.