Бије врело из бране

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 09. мај 2019. године Друштво Коментари

Брана ХЕ "Увац" на Растокама Фото Д. Гагричић Брана ХЕ "Увац" на Растокама Фото Д. Гагричић

Необична појава у ХЕ "Увац". Различити коментари мештана насеља Стари Влах. У ЕПС тврде да нема оштећења и да Македонци раде истраживања.

Из камењара у дну бране ХЕ "Увац, на Растокама, бије извор воде попут врела на падинама Јавора и Чемернице, од којег настају речице. Водоток дуг двадесетак метара силази у мање језерце у некадашњем кориту Увца, а хук воде чује се на ободу Увачке клисуре. Ове необична појава изазива нагађања мештана Старог Влаха и радозналост посетилаца Резервата "Увац". Најчешћа питања су како и одакле вода долази, да ли из акумулације треће бране на Увцу или из неког подземног тока, те да ли ће и кад отвор добити чеп?

- Оштећење на брани не постоји, а отицање процурелих вода је незнатно, мање од 0,1 кубни метар по секунди - истичу у одговору медијима у Сектору за односе с јавношћу ЕПС-а, додајући да је ово насута брана, да не постоји опасност од њеног урушавања и да неће бити последица.

Подсећајући да се и овде, као и код сваке насуте бране, стање континуирано прати, да се мере слегања терена и специфична померања, као и протицаји процуреле воде и раде анализе, у ЕПС одговарају на гласине да је отицање готово 100 литара воде у секунди у последње четири године из некадашњег дренажног отвора у језерце испод бране велики губитак, да киловати одлазе у неповрат.

- Постојеће језерце постоји од када је изграђена брана, од 1979. године, и пуни се и празни у зависности од временских услова и служи за скупљање атмосферских и подземних вода које пониру са бокова бране и из инјекционе галерије, а из тог језерцета вода се улива у акумулацију ХЕ "Кокин Брод".

Отицање воде у дну бране Отицање воде у дну бране (foto: Д. Гагричић)

На брани хидроелектране "Увац", која је део "Лимских ХЕ" из Нове Вароши, тренутно се, према пројекту детаљних геолошких истраживања, изводе истражни радови. Извођач је Грађевински институт Македоније, огранак ГИМ из Београда, а планирано је да радови са израдом пројекта трају шест месеци, за шта је ЕПС обезбедио 42 милиона динара. Ови радови, како се тврди ни у ком случају не утичу на производњу ХЕ "Увац", а недавно је обављен годишњи ремонт агрегата.

Са разних страна, у првом реду од власника чамаца, који возе посетиоце меандрима Увачког језера, као и туристичких радника, стижу замерке да је знатно оборена кота језера, па се страхује од мање посете, мада водостај данима расте.

- ХЕ "Увац" је акумулациона хидроелектрана која главну производњу остварује током зимских месеци. Вода из језера се користи током зимских месеци, а поновно пуњење ради се у пролећним месецима. Кота језера не излази из граница кота које су ускладу са водном дозволом добијеном од Министарства пољопривреде и заштите животне средине - наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Преко бране ХЕ "Увац" иде пут од Нове Вароши према Јавору и преко Штиткова и Анатеме до Ивањице, долине Моравице и Драгачева.

Од камена и глине 

ХЕ "Увац" грађена је у периоду 1974. до 1979. године и у брану је насуто 2,6 милиона камена, глине и другог материјала. Брана је висока 110, ширине 107 и дужине (у круни) 313 метара. У језеру, дугом 27 километара, може да се акумулира 210 милиона кубика воде. Инсталисана снага агрегата је 36 мегавата, са годишњом производњом од 70 милиона киловат-сати струје.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.