Златар, окосница развоја нововарошке општине

ppmedia.rs 09. мај 2019. године Туризам Коментари

Hotel Panorama Хотел Панорама (foto: zlatarinfo.rs)

Златар, поред Златибора и Таре, све више привлачи туристе. Златар је ваздушна бања, а ускоро би требало и да Рехабилитациони центар Златар за лечење кардиоваскуларних болести, добије новог власника, што би ову планину вратило међу центре здравственог туризма.

Четинарске шуме, три језера, меандри Увца и белоглави супови, укрштање медитеранске и планинске климе због чега је ваздух богат терпентином и озоном, само су неки од адута које поседује Златар, а због којег се последњих година туристи одлучују да га посете.

„Много сам у животу радила и потребан ми је мир који ова планина пружа. Посетили смо и манастир Милешеву, Дубницу, етно село Штитково, прелепо је“, прича пензионерка из Београда Босиљка Kатић.

Ова ваздушна бања изнад Нове Вароши је носилац привредног развоја овог краја, јер је туризам одређен као стратешки најважнија грана. У развој планине се улаже како би била једнако атрактивна и породицама, али и за спортско рекреативни и активни одмор.

„Од пре неколико година, од како се улаже у Златар, расте број ноћења. У 2018. години забележили смо више од 100 хиљада ноћења, ако то упоредимо са 2010. или 2012. годином када је било мање од 2500 хиљаде ноћења, онда је заиста јасно колико се уложило. На Златару тренутно има више од 80 категоризованих објеката са више од 1500 лежајева и њихов број и даље расте“, каже директор Туристичке организације Златар Бранко Пуцаревић.

Златар је и планина која би могла бити једна од главних планина Србије у развоју здравственог туризма, уколико би се у функцију поново ставио Рехабилитациони центар Златар који је затворен скоро деценију. Годишње је у њему остваривано око 70 хиљада ноћења, а за четири деценије постојања у њему се лечило више од 100 хиљада пацијената.

Приватизација РХ центра са 17 хиљада квадратних метара и 330 лежајева био би највећи пројекат нововаршког краја. Власник је ПИО фонд и лицитација за његову продају, према најавама челника општине, очекује се ових дана.

РХ  центар Златар чека новог власника РХ центар Златар чека новог власника (foto: ppmedia.rs А.Р.)

„Познајем доста људи који желе да га купе и уложе у њега неколико милиона евра како би га вратили у функцију и поново отворили стотинак радних места. То је мотор развоја Балкана, а да не говорим какав је то мотор развоја наше општине“, каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Док се не скине катанац са браве и не захукта здравствени туризам, на Златару се припремају за летњу сезону и манифестације Златар фест, сеоску олимпијаду, регату и сиријаду.

Зоом и ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.