Добрила се вратила кући

zlatarinfo (Раде Прелић) 12. април 2019. године Друштво Коментари

Суп, Добрила (foto: Раде Прелић)

Београд, 12. априла (Тањуг) - Женка белоглавог супа, познатија као Добрила, која се прошлог пролећа излегла на литицама Увца, а зимус залутала на југ Турске где је пронађена изнемогла и промрзла, данас се авионом из Турске вратила кући - у Србију.

Добрилу је на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекао велики број домаћих и страних медија, а она је из авиона изнета у транспортеру где је даље однесена у простор за царинску и ветеринарску процедуру, а до краја дана биће превезена у Специјални резерват природе "Увац".

Птицу су дочекли  министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Турске у Србији Танжу Билгић.

Суп, Добрила (foto: Раде Прелић)

Наиме, јединка белоглавог супа, која припада заштићеној врсти птица, се прошлог пролећа излегла на литицама Увца, а име Добрила добила је приликом маркирања због своје мирноће и умиљатости.

У децембру прошле године пронађена је без снаге на југу Турске и била је смештена у бази у месту Дијарбакиру, где се опорављала.

У организацију преноса птице биле су укључене све релевантне институције из Србије и Турске како би се обезбедиле све неопходне дозволе у складу са Kонвенцијом о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре. 

Уз посредство амбасадора Турске у Србији Танжу Билгића, турска авио компанија Туркисх Аирлинес је обезбедила бесплатан превоз белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда.

Суп, Добрила (foto: Раде Прелић)

О Добрилином путовању авионом и доласку у своју колонију у СРП "Увац", компанија Turkish Airlines ће снимити документарни филм.

Повратак птице авионом је био једини начин да се врати кући, будући да је у неколико наврата била збрињавана од стране турских ветеринара.

По доласку у Специјални резерват "Увац", Добрила ће бити смештена у волијеру како би успешно прошла период адаптације и поновног стицања навика самосталног узимања хране.

Извор: Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.