Ko truje životinje po Novoj Varoši?

facebook.com/sup.srecko 21. март 2019. године Природа Коментари

Zlatarinfo logo Otrovani beloglavi sup (foto: facebook.com/sup.srecko)

U Novoj Varoši i okolini se u zadnje vreme može primetiti povećan broj mrtvih životinja. O tome svedoče slike koje korisnici dele po društvenim mrežama. Među mrtvim životinja se nalazi i jedan beloglavi sup a simptomi koje je imao ukazuju da je po svemu sudeći reč o trovanju.

Na ovu strašnu pojavu ukazao je korisnik facebook-a Sup Srećko u svojoj objavi koju prenosimo u celosti:

U utorak je umro Cile, Nadin i moj mali mačak, član porodice. Otrovan, mišljenje je veterinara, jer simptomi to kazuju. Mukica, patio se k’o Isus.

Par dana pre, u Rutošima je pronađen jedan "zanemogli" beloglavi sup, po dojavi meštana. Reč je o retkoj i strogo zaštićenoj vrsti, i domaćim i međunarodnim propisima. Istog dana je transportovan u Čačak, u Specijalističku veterinarsku ordinaciju dr Šojić (koja ima ugovor o saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije). I pored sve nege, uginuo je iste noći. Opet simptomi kazuju da je reč o trovanju. Leš je odnet na toksikološku analizu, a preko Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu. Inače, reč je o polno zreloj jedinki, sva je prilika da će jedno gnezno, usled smrti jednog od roditelja, "propasti". Takođe, osnovano je pitanje da li ima još stradalih supova, drugih ptica, životinja…?

I inače ovih dana (brojni građani Nove Varoši su svedoci), po našoj maloj čaršiji nailazimo na leševe uginulih, verovatno otrovanih pasa, mačaka, raznih ptica… Umiru u mukama, sa penom na ustima. Radnici komunalnog preduzeća ih samo ubace u kontejner, čiji sadržaj potom (verovatno) završi na smetlištu, na obali jezera. Najviše uginulih se nalazi oko osnovne škole. Laicima je jasno kakve ovo sve može imati posledice i po ljude, decu posebno. Možda neki lekar koji ovo čita, može da kaže koju reč na ovu temu.

Pitanje je: ko truje životinje po opštini Nova Varoš?

Član 269. Krivičnog zakonika Republike Srbije - Ubijanje i zlostavljanje životinja, izmeću ostalog, propisuje: 

  - (1) Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

  - (2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Ovim povodom, sa ovim, ali i brojnim drugim pitanjima, obratiću se "strukturama" opštine, komunalnom preduzeću, inspekcijama. Takođe, sa zločinom koji se odigrava ću upoznati i udruženja i organizacije koje se bave zaštitom životinja.

Isto tako, obratiću se policiji i tužilaštvu. (Možda sam ovo trebao prvo napisati.)

Na koncu, pozvaću sve zainteresovane da mi se pridruže. Već se puno ljudi javilo, spremnih da pomognu na bilo koji način, a biće dovoljan i potpis na neki od dopisa koji su u pripremi, tj. u završnoj fazi. Svakako je bolje da akciju podrži veliki broj ljudi, ljubitelja životinja, kako bi ista imala što veći odjek. Siguran sam da nas ima! Finalne verzije dopisa ću objaviti. Pa ko hoće da se pridruži, bujrum!

(Na žalost, znamo gde, u kakvom gradu i zemlji živimo, pa: mnogi podržavaju "priču", ali ne smeju da "daju potpis".)

Elem, o svemu, o svim koracima, pisaću.

U prilogu se nalazi nekoliko "taze" fotografija iz Nove Varoši I okoline: otrovani, lečeni i uginuli sup, otrovani psi, mačke, ptice…

(U sledećem postu ću vas upoznati sa Ciletom, večnim prijateljem čija smrt je i inicirala ovu akciju, mada već duže vreme neformalno razgovaram sa ljudima o ovom problemu, prava reč je: zlu!)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.