Роде долетеле у Калипoље

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 21. март 2019. године Друштво Коментари

Први пут слетеле пре 26 година, снимак од пре три године (Фото: Д. Гагричић) Први пут слетеле пре 26 година, снимак од пре три године (Фото: Д. Гагричић)

Једино гнездо птица селица у висовима Јавора – мужјак слетео 18. марта, а женка три дана касније.

Пар рода стигао је у Калипоље у гнездо на гаражи породице Милете Иванковића. Мужјак је слетео 18. марта, а женка му пала у загрљај у четвртак изјутра.

Гнездо селица на ободу Калипоља у нововарошком селу Љепојевићи, на надморској висини од 1.240 метара, једино је у читавом крају,  па су роде миљенице и заштитни знак села  сточара и ратара.

Мештани кажу да су роде слетеле  пре 26 године на кров амбара под сламом и  више их не заборављају. Када су прекривали амбар –  поставили су дрвену палету на гаражу и пар селица је тамо  за дан-два свио гнездо.Пре неку годину угинула је једна птица, али их је у пролеће долетео пар.

Подмладак - пет птића  у  гнезду  на гаражи Подмладак - пет птића у гнезду на гаражи

- Једна од две птица  не напушта гнездо, већ се у њему смењују од часа кад женка снесе јаја, па све до пред полетање младунаца. Било је година да падне снег и по 20 сантиметара, али оне све издрже. Једном приликом је женка по други пут полагала јаја и младунци су са родитељима ујесен кренули на далеки пут – прича Драган Иванковић.

Роде долетеле у Калипoље У потрази за храном са реке и њива Калипоља

Роде су најраније у пролећно и  летње станиште стигле  пре две године – 13. марта, а лане на Младенце. Од првог дана поправљају и проширују гнездо, у коме одрасте по четири-пет младунаца.

Када изјутра устану, чељад први поглед баце на гнездо две роде . Брежуљак изнад кућа у засеоку  Иванковићи, недалеко од споменика јунацима Калипољске битке у  Јаворском рату 1876. године, идеалан је видиковац за радозналце. Овде долази и близу двадесетак ђака из села на час познавања природе, посматарајући  храњење птића и како им се родитељи смењују у гнезду, правећи круг и тражећи храну по њивама  или у врбацима и на обалама реке што кривуда низ Калипоље.

Комшије изјутра  први поглед баце на гнездо у дворишту Комшије изјутра први поглед баце на гнездо у дворишту

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.