Не палите стрништа и траву (видео)

zlatiborpress.rs Друштво Природа Коментари

Пожар у Доњој Дебељи Скупо плаћен немар - пожар у Доњој Дебељи (foto: Д. Гагричић)

Министарство заштите животне средине је, у оквиру укупних активности на решавању негативних појава које деградирају и угрожавају животну средину, покренуло иницијативу за заједничко решавање проблема паљења стрништа свих надлежних органа у Србији.

Паљење стрништа, односно жетвених остатака, давнашња је примитивна агротехничка мера којој пољопривредници  прибегавају али којом стварају велику опасност за околину, загађају животну средину, наносе штету пољопривредном земљишту и угрожавају свеукупан биодиверзитет.На ово су скренули пажњу пољопривреднивцима на територији општине Чајетина и из „Златиборског еко аграра“.

Живо земљиште је основа пољопривредне производње и развија се само брижљивим управљањем. Оно је кључ успеха сваког доброг пољопривредног газдинства. Паљењем жетвених остатака угрожава се микрофлора и фауна у делу ораничног слоја, те се на тај начин губи потенцијална органска маса, кажу стручњаци. Спаљивање земљишта је, такође, и кажњиво.

Пожар у Дебељи Велика штета, гашење ватре у Дебељи

Осим што паљење стрништа штети произвођачима јер се  нарушава природна равнотежа, такође доводи и до тога да пепео који остаје одува ветар , а пошто су паљевине често у близини пута, угрожени су и учесници у саобраћају. Насупрот томе, саветују стручњаци, мера коју би требало предузети  одмах након жетве је заоравање биљних остатака које њивама доноси вишеструку корист.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.