Грејање на биомасу ускоро у Златиборском округу

ppmedia.rs 07. фебруар 2019. године Друштво Коментари

Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији (foto: ppmedia.rs /A. Ровчанин/)

Национална асоцијација за биомасу и ГИЗ ДИKТИ програм “Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији” уз подршку општине Нова Варош одржали су радионицу о дрвним горивима и логистичким центрима за дрвну биомасу.

“Циљ радионице јесте да предстваниике локалних самоуправа, прерађиваче дрвета, прозвођаче дрвних горива информишемо о ситуацији на тржишту, развоју коришћења дрвних горива и логистичким центрима за дрвну биомасу. Бавили смо се утврђивањем квалитета дрвних горива. Оно што је битно јесте да се котлови на дрвну сечку бирају према расположивости и квалитету биомасе коју имамо, а не обрнуто”, изјавио је Војислав Милијић, потпредседник Националне Асоцијације за биомасу СЕРБИО.

До краја године грејање на биомасу требало би да се уведе у појединим општинама Златиборског округа, а директор ЈП “Србијешуме” у Пријепољу, Никола Јелић, каже да ће у наредном периоду бити расписани тендери.

“Већ следеће године можемо очекивати да уђемо у извођачке пројекте. Систем за грејање у Новој Варош стар је око 35 – 40 година, урушен је и у поприлично лошем стању. Радићемо котларницу за биомасу испод нове основне школе и одатле ћемо топлотном енергијом снабдевати остале школе и музеј. Нећемо користити пелет, већ дрвну сечку јер то има и економске и еколошке бенефите”, рекао је Јелић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.