Тамо је српској војсци једини био пут

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 26. децембар 2018. године Друштво Коментари

Дуг прецима и неговање културе памћења – ученици из Негбине (Фото Д. Гагричић) Дуг прецима и неговање културе памћења – ученици из Негбине (Фото Д. Гагричић)

Ученици из Негбине извели документарно-уметнички програм „Србија у Великом рату“, подсећајући на пут страдања и слободе.

Документарно-уметничким програмом „Србија у Великом рату“ ученици из Негбине у нововарошкој Библиотеци  подсетили су на пет ратних година, на  пут Српске војске и народа,  на пут страдања и слободе, жртава и подвига, искушења и поноса, јунаштва и славе малог народа.

Ученици из Негбине

Ђаци истуреног одељења ОШ „Гојко Друловић“ из Радоиње су, уз сцене документарног филма и сведочења ратника и историчара, казивали о судбоносним годинама Србије. Ређале су се слике о Церској бици, првој победи српског оружја над Швабама док су савезници губили над свим фронтовима, па о храбрости и вештини командовања у Колубарској бици, којом су душмани по други пут истерани из Србије. Подсетили су ученици и на слом Србије пред налетом армија Аустро-Угарске, Немачке и Бугарске 1915. године, голготу у гудурма Албаније  и у ишчекивању бродова да их превезу на Крф, где се изгнана војска опоравила и кренула на Солунски фронт, па, после тешких битака, у отаџбину.

Ученици из Негбине

Уз песму „Тамо далеко“, дечаци и девојчице једне од најмањих школа у нововарошкој општини  казивали су и стихове песника настале на бојиштима,  у  „плавој гробници“, над  хумкама и судбинама ратника...

Програм којим је обележена 100-годишњица  Првог светског рата припремила је Данка Ивановић, професор српског језика са колегама Весном Миливојевић (ликовна култура) и Александром Савићем (историја).

Ученици из Негбине

Посетиоци су имали прилику да виде ликовне радове ученика, од којих су добили амблем (симбол) Наталијина рамонда, којим се у Србији обележава Дан примирја у Првом светском рату. Бледољубичасти цвет је ендемска врста централног Балкана, а познат је  и као  „цвет феникс“ због  невероватне издржљивости: чак и кад се осуши – поново оживи кад се залије.

Цртеж ученика из Негбине

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.