Дубница сабира народ

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 26. децембар 2018. године Друштво Коментари

Ктиторска слава светиње 26. децембра у Дубници Ктиторска слава светиње 26. децембра у Дубници (foto: Д. Гагричић)

Обележен дан светог патријарха Гаврила Рајића Рашковића.

У манастру Дубница, у Божетићима,  у среду је обележена ктиторска слава светиње – дан светог патријарха Гаврила Рајића Рашковића.

Манастир и мештани околних села  прославили  су великог старадалника за православну веру и српско име заједно са гостима  и поштоваоцима  задужбине из Трстеника, Нове Вароши, Сјенице и Ивањице. Литургију су служили јеромонах Павле, настојатељ светиње и свештеник  Милован Андрић, а украс светковине биле су ученици Основне школе „Кнезови Рашковићи“ из Божетића, са учитељима и  наставницима, вероучитељом Лазаром Вељанчићем и директором школе Аном Вјетровић.

Ђаци ОШ Кнезова Рашковића у задужбини патријарха Гаврила Ђаци ОШ Кнезова Рашковића у задужбини патријарха Гаврила

Подсећајући да дело, задужбина и култ  патријарха Гаврила сабирају  народ и вернике у Дубници, игуман манастира, отац Павле,  истакао је да крај треба да буде поносан  што је дао име уписано у календар српских свештеномученика и наследника трона Светог Саве и  што ђаци села под Јавором имају, поред просветитеља Саве и другог заштитника, патријарха Гаврила из лозе Рашковића.

Причешће у цркви Свете Тројице у Дубници Причешће у цркви Свете Тројице у Дубници

- Тражећи спас за потлачени народ, чије су цркве Турци опљачкали да није било металног, а камоли златног путира, па се служба обављала из дрвеног путира, патријарх Гаврило је тражио помоћ у Москви. Оптужен је за заверу, а султан му је у  Бруси понудио: „Имаш прилику да се извучеш тако што ћеш примити нашу веру и добити сва блага овога света, па уживати до краја живота!“ Патријарх Гаврило је одговорио: „Да стотину живота могу имам, сваки пут бих умро за Христа!“ Дао је главу за веру и свој народ - рекао је игуман, додајући:

- Треба све учинити да се у граду  недалеко од Истамбула, нађе место страдања и гроб патријарха Гаврила, који, према неким тврдњама,  и Турци поштују и у градњи објеката заобилазе.

Дан за памћење, целивање иконе светитеља Дан за памћење, целивање иконе светитеља

Послужење за све посетиоце припремио  је манастир, а  идуће  године домаћин славе биће породица пољопривредника Драгоја Јелића из Божетића.Пригодну здравицу казивао је Велибор Величковић, а   уз гусле певао Вук Пантовић, обојица из околине Сјенице.

Чувар вере и огњишта, скулптура патријарха Гаврила Чувар вере и огњишта, скулптура патријарха Гаврила

Светиња окупља народ и вернике Старог Влаха Светиња окупља народ и вернике Старог Влаха

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.