До краја 2020. године нов гранични прелаз на Гостуну

glaszapadnesrbije,rs 25. децембар 2018. године Друштво Коментари

Коначно се уређује - гранични прелаз Гостун Коначно се уређује - гранични прелаз Гостун (foto: Д. Гагричић)

Посланици ће ускоро потврдити седам споразума између Србије и Црне Горе којима се регулише режим пограничног саобраћаја, али и гранични прелази између две државе. До краја 2020. године изградиће се нови гранични прелаз на постојећој локацији Гостун, али споразуми предвиђају и отварање још два заједничка гранична прелаза.

– Министарство финансија Републике Србије потписало је уговор о изградњи заједничког граничног прелаза Гостун за граничне органе Србије и Црне Горе, а почетак радова очекује се ускоро – чули смо у Министарству унутрашњих послова, које је потписник споразума. – С обзиром на иницијативу Републике Црне Горе да се гранични прелаз Гостун – Добраково изгради као заједнички, у току су преговори са органима Црне Горе о дефинисању садржаја неопходних за заједнички рад. Потписаним споразумима не мења се режим рада граничне полиције Републике Србије, као ни режим рада фитосанитарних служби на прелазима са Црном Гором.

У Управи царина објашњавају да је у току планирање изградње граничног прелаза Гостун, на државном путу Пријепоље – Бијело Поље. Потписан је уговор о извођењу радова и добијена је грађевинска дозвола, а рок за завршетак је последњи дан 2020. године.

– Споразуми између Србије и Црне Горе о граничним прелазима предвиђају да друмски гранични прелаз Гостун, као и до сада буде отворен 24 часа дневно – објашњавају у Управи царина. – Преко овог прелаза се, у складу са прописима, могу извозити, увозити и провозити све врсте робе, а могу се обављати царински поступци и за робу која подлеже ветеринарској и фитосанитарној контроли.

Преко међународног железничког граничног прелаза Пријепоље – Врбница – Бијело Поље, који је такође отворен 24 часа, могу се извозити, увозити и провозити све врсте робе. Гранични прелаз Шпиљани – Драченовац биће и даље отворен 24 сата дневно за саобраћај путника и промет робе, осим за оне које подлежу инспекцијској контроли и на које се приликом увоза и стављања у промет плаћа акциза.

– Како на овом граничном прелазу са српске стране нема организоване фитосанитарне и ветеринарске инспекцијске службе, споразумима је предвиђено да се у циљу бржег протока робе из Републике Србије, без присуства и прегледа граничног фитосанитарног или ветеринарског инспектора могу извозити живе животиње и роба која подлеже фитосанитарној и ветеринарској инспекцијској контроли у Црној Гори, уколико је прати потребна прописана документација – кажу у Управи царина. – Споразуми такође предвиђају да се у случају повраћаја пошиљака, из било ког разлога, то обави преко граничних прелаза Добраково – Гостун или Драченовац – Шпиљани, где би ванредни инспекцијски надзор организовала надлежна гранична инспекција Републике Србије.

Пешачки прелази

Споразум о режиму пограничног саобраћаја предвиђа прелазна места, ван редовних граничних прелаза, на којима грађани поограничних места могу да пређу из једне у другу државу. На списку је 21 такав прелаз.

Јабука

Друмски гранични прелаз Јабука – Ранче ће, као и до сада, бити отворен 24 сата дневно за саобраћај путника и робе. Ово не важи за робу која подлеже инспекцијској контроли и робу на коју се приликом увоза и стављања у промет плаћа акциза.

ГЗС / Новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.