Министарство здравља припрема закон којим ће се поподне наплаћивати прегледи

ppmedia.rs 03. децембар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Илустрација / b92.net

Министарство здравља припрема закон који омогућава да се у државним установама наплаћују прегледи. За новац ћете поподне добити све што нисте могли преподне.

Направљен је и ценовник услуга који ће нижим ценама конкурисати приватној пракси.

Радица Илић, председница Синдиката медицинских сетара и техничара Србије, каже да тај синдикат више обесхрабрује закон који је донет а одложена је примена за годину, а реч је о Закону запосленима у јавном сектору.

„Не сећам се да је ико из приватног сектора ставио иједну примедбу, а наша права још више умањује. Ово што сада иде као Нацрт, прошло је јавне расправе, не верујем да постоји нека задња намера. Не знам какве су цене код приватника, али моје колегинице после завршетка радног дана у државној установи одлазе у приватне. Ако раде више није битно да ли раде у државном или приватном. Оне свакако морају да раде, свакако и после радног времена зато што је зарада ниска“, навела је она.

Председник Гранских синдиката здравства и социјалне заштите Независност Зоран Илић каже да се они боре да у осмочасовно радно време или у режиму скраћеног радног времена које имају зараде и приме достојне плате и због тога сматра да ово решење није добро.

„Са друге стране скептицизам постоји јер је једном већ покушано нешто слично 2008. Поставља се питање ако се на том радном месту повредим, ко ће платити то боловање. Има и аргумената за такво решење јер плате јесу мале, а са тим допунским радом би се то регулисало“, сматра Зоран Илић.

На питање ко нама као пацијентима гарантује да лекари не би намерно успоравали рад како би нас убеђивали да долазимо поподне и да плаћамо, Зоран Илић каже да се поставља питање издржљивости да ли може поред редовног радног времена да се ради још једно.

Вишеслав Хаџи Тановић, председник Удружења приватних лекара Србије, каже да ако се дозвољава државним лекарима да раде поподне на приватној пракси, што се не би дозволило да раде поподне на својим клиникама и то је за мене логично.

Поставља се питање, како наводи, какав је ефекат ако треба да играш треће полувреме.

„Тај квалитет рада не може да задовољи као прво и друго полувреме, вама је довољно два тешка пацијента да ви имате смањени капацитет. Није квалитет исти после 10 сати рада. Питање је пацијента, он ће да се определи да ли ће ићи код лекара поподне или ће ићи код приватног. Лекарима и сестрама у нормалном раду треба повећати плате, ниједан изгбеглица доктор није остао, отишао је даље. Огроман је одлив кадрова, моје мишљење је да на овај начин их неће задржати“, каже Хаџи Тановић.

Kао аргумент за ово решење се наводе ниске плате.

„Па јесте у здравству имамо најниже плате у региону, треба повећати плате да не би морали да раде допунско, није зато што имају ниске плате да организујемо да додатно раде, а где смо ми пацијенти?“, каже Хаџи Тановић.

Радица Илић каже да не види у чему је проблем јер сестре и техничари и сада раде прво полувреме у државној, а друго и треће у приватном.

„Не разумем ко кога овде штити…нас има мало, радимо много“.

На то је Хаџи Тановић казао:

„Није у реду да радите много. Ако мене питате, да сам члан синдиката ја бих тражио да вас смене“.

Извор: Б92

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.