Држава једној породици вратила 745ха Златара

ppmedia.rs 07. новембар 2018. године Друштво Коментари

Zlatar Zlatar (foto: zlatarinfo.rs)

Потомцима бивших трговаца враћено је решењем Агенције за реституцију 745 хектара шума на територији општине Нова Варош и десетак хектара на делу који припада Пријепољу, а шумари кажу да се ради о најлепшим деловима планине, према Воденој пољани и Голом брду.

Борисављевићи се надају да ће им бити враћена и друга имовина коју им је одузела послератна власт. Само на Златару поседовали су око 1.000 хектара смрчеве шуме и ливада које су, како тврде, њихови преци још 1745. године купили од Турака за 25 врећица злата и 2.000 волова.

„Поступајући по поднетим захтевима, Агенција за реституцију – Подручна јединица Крагујевац вратила је у натуралном облику законским наследницима бивших сувласника, покојних Његоша, Виде и Страхиње Борисављевић, укупно 320 хектара шумског земљишта у Катастарској општини Дрмановићи. Враћена шума била је у државном власништву, са правом коришћења ЈП „Србијашуме“ и као такво ово земљиште је било подобно за враћање у натуралном облику.Такође, законским наследницима бившег власника покојног Душана Борисављевића из Нове Вароши враћени су њихови законски наследни удели на шумском земљишту које захвата укупну површину од 425 хектара, такође у Катастарској општини Дрмановићи“, каже за “Варошке новине” Слободан Маријан, помоћник директора Подручне јединице Крагујевац.

Потомци Борисављевића, данас разасути широм света, нису једини којима је у овом делу Србије враћена имовина одузета након Другог светског рата. Према подацима Агенције за реституцију, само на територији општине Нова Варош бившим власницима је враћено укупно 884,2 хектара шуме и 131 квадратни метар неизграђеног грађевинског земљишта. Враћено је и укупно 116,6 хектара пољопривредног земљишта, међу којима је и девет хектара у Штиткову, који су својевремено одузети сада покојном свештенику Чедомиру Чакаревићу.

Извор: Б92 и Варошке новине


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.