Ко увреди друга иде у другу школу

novosti.rs ( Љ. Бегенишић ) 30. октобар 2018. године Друштво Коментари

Техничка школа Нова Варош Илустрација (foto: Д. Гагричић)

Правилником Министарства просвете против дискриминације међу ђацима предвиђене и оштре казне. Психолози кажу да прописи не решавају проблем и да деца морају сама да граде односе.

Поплава прописа којима се регулише понашање деце усложњава ствари. Догађа се тако да проблеми који и нису велики избију у први план, а опет неки други значајнији буду потиснути. Треба разликовати шта је дискиминација, а шта заправо није.

Ово каже Бранка Тишма, школски психолог, поводом најновијег правилника о сузбијању дискриминације у школама, који, између осталог, предвиђа да ће родитељи на рођендан детета морати да позову цело одељење, како нико од деце не био дискриминисан.

Правилник забрањује и ругање другим ђацима, њиховим родитељима и запосленима у школи на основу националности, омаловажавање и ословљавање погрдним именима припадника одређених група. Ту спадају и игнорисање и избегавање, али и причање увредљивих вицева и неумесних шала, певање увредљивих и песама о припадницима неке групе, слање понижавајућих порука путем СМС или друштвених мрежа.

Бранка Тишма истиче да је важно учити децу да она сама граде односе између себе, да се друже и поштују једни друге.

- Не можете терати некога да се дружи ако обе стране нису изградиле међусобно другарски и људски однос. Увек бирамо оне који су нам блиски. Морамо да градимо односе са децом, а она са својим вршњацима. Поплава норми не помаже - упозорава она.

А Министарство просвете предвидело је и казне.

- Васпитно-дисциплинска мера може бити: укор директора или укор наставничког већа, премештај ученика у другу основну школу или искључење ученика из средње школе - речено је "Новостима" у Министарству. - Ове су крајње мере које се могу донети тек ако су предузете све потребне активности у установи и у сарадњи са другим установама и ако се процени да је то у најбољем интересу ученика. Васпитно-дисциплински поступак се може покренути само уколико је до повреде забране дошло у школи, међутим школа у свим другим ситуацијама има обавезу спровођења појачаног васпитног рада уз обавезно укључивање родитеља и по потреби обавештава друге институције.

Милан Бајић, директор ОШ "Јосиф Панчић", истиче да у овој школи нема дискриминације, а ако се и догоди, то се решава одмах, санирају се последице да се поново не би десило.

- Такви проблеми се решавају кућним васпитањем - сматра Бајић. - Мора се водити рачуна о деци до 14 година. Не смемо им стављати етикету на чело, него им пружити шансу да се социјализују. Деца су жива бића, свако има право на грешку, па и она.

Санкције и за родитеље 

ПРАВИЛНИКОМ је регулисано и понашање родитеља, па тако он не сме својим понашањем у установи да подстиче, помаже, изазива и да на било који начин доприноси дискриминацији и вређању угледа, части или достојанства личности. У случају када је родитељ дискриминише, одговорност се утврђује пред повереником или у судском поступку. Директор има обавезу да предузме мере и према запосленом, родитељу и трећем лицу, у случају дискриминације, као и да случај пријави надлежним органима.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.