Белоглави суп рођен у вештачим условима, угинуо у природном станишту Увца

ppmedia.rs 30. октобар 2018. године Друштво Коментари

Beloglavi sup - osmatrač Beloglavi sup - osmatrač (foto: Rade Prelić)

Прва јединка белоглавог супа која се излегла у затвореном простору београдског Золошког врта угинула је свега након месец и по пошто је пуштена у природно станиште резервата “Увац”. Ова грабљивица, по свему судећи, није се адаптирала на природне услове, угинула је због глади одбијајући да узима храну са хранилишта. Стручњаци међутим за смрт ове ретке птице кривца виде у ветеринару.

Лешинар који се излегао прошле године у вештачким условима у кавезу Золошког врта почетком септембра, текуће године, пуштен је у природно станиште резервата “Увац” у оквиру пројекта “Праћење белоглавог супа сателитским одашиљачима”. После пуштања птица се лако винула у висине изнад увачких литица, што је стручњаке навело на мишљење да ће се без проблема прилагодити природном станишту. Пратећи одашиљач, видело се да се суп придружио осталим лешинарима током лета, али да би се од њих одвајао када би слетели на хранилиште. Из Специјалног резервата природе “Увац” кажу да су на разне начине покушавали да приволе пртице да почне узимати храну.

– Више пута смо му доносили најбоља парчад меса и стављали на места на којима су одашиљачи показали да је спавао. Једном смо изнели и чак цело међутим није било ефекта. На фото замкама уочено је да су друге птице долазиле и јеле, али не и он – причају у резервату “Увац” и додају да су се надали да је птица храну узимала на другим местима мимо хранилишта, превасходно на Пештеру где народ баца угинулу стоку.

Ипак реалност је била другачија, ренџери су га пронашли изнемоглог у једном од пештерских села.

– По свему судећи суп није успео да се навикне на приридно станиште. Када смо га пронашли није имао повреда на себи, приметно је било да је ослабио неколико килограма – истиче директорка Специјалног резервата природе “Увац” Миљка Дучић и додаје да је одмах отпремљен ветеринару у Чачак који је лиценциран од Републичког завода за заштиту природе да лечи ове грабљивице.

Из Фонда за заштиту птица грабљивца сумњају да птица није адекватно лечена након што је стигла код ветеринара и потсећају да је ово шеста јединка која је угинула након ветеринарског прегледа што указује да се због озбиљности пројекта нешто хитно мора мењати.

Иначе белоглави суп који је угинуо у кањону Увца требало је да буде пуштен на Старој Планини, ради поновног насељавања ове грабљивице на том простору . Међутим Фонд за заштиту птица грабљивица и Биолошки институт “Синиша Станковић” сматрали су да се на тој планини још увек нису створили услови да се оформи колонија ових јединки.

Извор: ПП Медиа и Вечерње новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.