Број судија у Србији већи од европског просека

ppmedia.rs 05. октобар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

У објављеном извештају Европске комисије за ефикасност правосуђа (ЦЕПЕЈ), наводи се да Србија није представила податке ни примењеног, ни одобреног буџета за сектор правосуђа, али се наводи да је број професионалних судија у Србији по глави становника већи од европског просека, као и да су жене заступљеније међу судијама, јавним тужиоцима и нотарима.

У извештају, у којем су анализирани подаци 45 од 47 чланица Савета Европе, на основу података из 2016. године, прецизира се да се буџет правосудних система састоји од буџета судова, правне помоћи и службе јавног тужилаштва, а потом истиче да Србија није обезбедила релеватне податке за анализу буџета правосудног система, те да је зато искључена из поређења.

У извештају се напомиње и да нису достављени подаци за примењени буџет правне помоћи по глави станиовника за Србију.

Бележи се и да у Србији има 38,5 професионалних судија на 100.000 становника што је, напомиње се, више од просечног европског индикатора од 21 судије на 100.000 становника.

Оцењује се и да је просечна бруто плата судија у Србији, у односу на просечне плате у земљи, прилично је висока, као и да се плата повећава током каријере.

У извештају се наводи и да Србија има 129 адвоката на 100.000 становника што се, указује се, може упоредити са европским просеком од 162 адвоката на 100.000 становника.

Наводи се и да је у 2016. години забележно девет јавних тужилаца на 100.000 становника, те се указује да је то ниже од европског просека од 12 тужилаца на 100.000 становника.

Када је у питању заступљеност жена у правосудном систему, на табели објављеној у извештају види се да жене чине 70 одсто професионалних судија, што је више од европског просека (53 одсто), затим, чине 55 одсто јавних тужилаца (53 одсто у Европи) и 57 одсто нотара у Србији (европски просек 54 одсто).

С друге стане, више је мушкараца адвоката, којих има 64 одсто, што је такође нешто изнад европског просека (59 одсто), као и извршитеља, где мушкарци чине 60 одсто (57 одсто у Европи).

Извор: Тањуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.