Нововарошким пољопривредницима стигла помоћ од општине

ppmedia.rs 04. септембар 2018. године Друштво Пољопривреда Коментари

Пољопривредни произвођачи из нововарошког краја Пољопривредни произвођачи из нововарошког краја (foto: ppmedia.rs)

Пољопривредни произвођачи из Нове Вароши, њих 133 потписали су уговоре са локалном самоуправом о субвенисању инвестиција пољопривредних газдинстава на територији ове општине.

Након потписивања уговора председник општине Радосав Васиљевић рекао је да на оснону Програма мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја из буџета за 2018. годину издвојено 10.650.000 динара, а да је највише новца опредељено за набавку пољопривредне механизације и квалитетних приплодних грла у износу од 7.100.000 динара.

– Износ од седам милиона определили смо за набавку прикључних машина, ситних и крупних грла стоке и свега онога што ће чинити богатијим нововарошанска пољопривредна домаћинства. Такође, издвојили смо два милиона динара за субвенционисање вештачког осемењавања музних крава, што дуги низ година није био случај и поред овога имамо један милион за све наше пољопривреднике којима је било потребно да узму безкаматне кредите – навео је Васиљевић.

Руководство општине Нова Варош Руководство општине Нова Варош (foto: ppmedia.rs)

Он додаје да су у односу на прошлу годину, субвенције за пољопривреднике у овој повећане за око 70 одсто, односно за 4.350.000 динара и напоменуо да је у односу на предходну годину од стране општине повећан проценат повраћаја за набавку механизације и опреме за око 10 одсто.

Помоћник председника општине Маријана Ђокић казала је да када су у питању подстицајне мере руралног развоја, предњачили су захтеви за набавку уматичених грла крупне стоке којих је било 48, затим седам је било за набавку оваца, док је за набавку музилица аплицирало 27 пољопривредних домаћинстава.

– Што се тиче биљне производње највеће интересовање домаћини су исказали за набавку система за наводњавање од којих је било чак 22 захтева, за набавку прскалица аплицирало је седам домаћинстава, три захтева су поднета за пластенике и девет захтева за набавку остале механизације – истакла је Ђокић.

Заменик председника општине Бранко Бјелић позвао је пољопривредне произвођаче да се удруже и да аплицирају за државне субвенције. Он је нагласио да су врата локалне самоуправе, за пољопривреднике увек отворена и да ту могу да добију све информације о актуелним конкурсима код државе и страних донатора.

Један од пољопривредних произвођача из Нове Вароши рекао је ово прва година да је аплицирао субвенције за косачицу у износу од 1.300 евра.

– Пензионер сам, имам 15 крава и 20 хектара земље, предајем сваки дан млеко и ова субвенција ми је од велике користи – навео је вредни пољопривредник и додао да је свака помоћ добродошла, нарочито ако оде у праве руке.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.