Почела изградња трафостанице Бистрица у Радоињи вредне 8 милиона евра

ppmedia.rs Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija/ ekapija.com

У Суботића пољу у Радоињи почела је изградња Трафостанице Бистрица (220/110 кW) која ће допринети стабилнијем раду електроенергетских система Србије, Црне Горе и Босне и Херцегвине, а дугорочно ће обезбедити и напајање електричном енергијом потрошача на подручју Нове Вароши, Чајетине, Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Новог Пазара, Рашке и Тутина, пишу Варошке новине.

Постројење са приступним саобраћајницама и далеководима подиже се на парцели површине 3,12 ха са леве стране пута за Прибој. Пројекат ће бити реализован до новембра 2020. године, а његова укупна вредност је 8,15 мил ЕУР.

Пуштањем у рад Трафостанице Бистрица биће отворено седам нових радних места. Њену изградњу финасира предузеће Електромрежа Србије из сопствених средстава, док ће високонапонска опрема вредна 1,4 мил ЕУР бити купљена кредитним средствима Европске инвестиционе банке.

– Изградњом ове трафостанице биће уклоњено „круто“ електроенергетско чвориште Вардиште, што ће бити од користи за електроенергетски систем три државе. Под „крутим“ чвориштем се сматра непоуздано повезивање више далековода у једној тачки без могућности да се поуздано управља с њима. У Трафостаници Бистрица биће уграђена опрема најсваременије технологије, у складу са европским и светским стандардима – кажу у Електромрежи Србије.

У току су радови на уређењу терена, а читав посао поверен је конзорцијуму предузећа који предводи Електромонтажа из Краљева.

Трафостаница Бистрица подиже се на пољопривредном земљишту, на скоро 150 метара од првих кућа, а инвеститори кажу да је локација изабрана тако да не угрожава животну средину и околне објекте, пишу Варошке новине.

За потребе прикључења Трафостанице Бистрица на преносни систем Србије у Суботића пољу градиће се и расплет четири нова далековода чија је укупна дужина 32 км.

Пројектом је предвиђено и да се у ову трафостаницу уведу далеководи напона 220 кW Бајина Башта-ХЕ Бистрица и Пожега-Пљевља. Далеководом напона 110 кW Трафостаница Бистрица биће повезана са трафостаницама у Кокином Броду, Потпећу и на Златибору.

Извор: Екапија и Варошке новине


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.