Друштво гуслара Прибој – победници Златног опанка 2018.

lelaart.wordpress.com 18. април 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Slavko Karadžić i Radenko Gordić (foto: lelaart.wordpress.com)

Иако се фестивал Златни опанак одржава по 16-ту пут, преставници Друштва гуслара из Прибоја први пут су узели учешће на овој манифестацији.

Друштво гуслара из Прибоја негује народну песму и бави се очувањем народних инструмената, па поред самих гусала и певања уз гусле, има и секцију певања у више категорија: мушке и женке певачке групе, мешовите певачке групе, певање “на бас”, певање “из вика”… Друштво има заједничке пробе једном недељно, где сви заинтересовани могу да се прикључе.

Испред Друштва гуслара, чији је председник Драган Љељен, представио се један певачки пар песмом “из вика“ Златиборска вита јело – Славко Караџић и Раденко Горић.

Древно певање “из вика” је карактеристично за динарско поднебље, које ће се ускоро наћи на Унесковој листи нематеријалне баштине. Реч је о дијафоном певању у двостиху где је лирска мисао потпуно заокружена. Читава прича је испричана и завршена. И питања и одговори су ту. Мелодија је увек иста, песма може да буде у два или четири стиха и углавном су потребна два изводјача где први предваја, а други прати. Песме су јаке и племените и певање “из вика” је врло престижно умеће, па због тога тежимо да на што више младих пренесемо овај део културне баштине, што је и један од разлога учешћа на овом такмичењу.

Певаче је предводила Ивана Ивановић из Ужица, етнотуризмолог и већ доказани пријатељ друштва:

– Није ми први пут да долазим на Златни опанак. Прошле године сам била са мушком певачком групом КУДа “Ђока Павловић“ из Београда, чији сам ПР и групом која је победила у категорији мушких певачких група. Самим тим, ове године сам, обзиром да већ неко време сарађујем са Друштвом гуслара из Прибоја, предложила да се пријавимо на такмичење, првенствено због дружења, ширења познанстава и могу слободно рећи промовисања народне традиције, у овом случају песме “из вика“ . Требало је да се представимо са два певачка пара, међутим због техничких разлога дошао је само један у Ваљево. Један, али вредан. Дошли смо без великих очекивања и однели победу у категорији дуета.

Ivana Ivanović sa pobednicima

Подршку у Ваљеву пружила је и сликарка Оливера Лола Аџић, чији смо гости били на изложби која се одржала на Златибору у фебруару 19.02.2018, као и пар пријатеља из села Рутоши, надомак Прибоја.

Olivera lola Adžić, izložba na Zlatiboru- februar 2018.

Друштво гуслара из Прибоја увелико припрема свој годишњи концерт, а већ овог викенда имају наступе у Кратову и Фочи, а такодје у мају први пут ће гостовати на фестивалу ветерана фолклора у организацији ФА Карановац из Краљева.

Plakat

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.