Одржана седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије милешевске

milesevskaeparhija.rs 18. фебруар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Сајт Епархије милешевске)

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, на дан Светог Исидора Пелусиота, 17. фебруара 2018. године, у епископској резиденцији у Пријепољу одржана је седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије милешевске.

Седници су поред чланова присуствовали и г. Драгољуб Зиндовић – председник општине Пријепоље, г. Мирко Ђачић – председник општине Пљевља, и г. Лазар Рвовић – председник општине Прибој.

Након прочитане молитве, у поздравном слову, Преосвећени Епископ Атанасије је истакао да је веома важно да сагледамо контекст живота и историјског тренутка у коме деламо на добробит Цркве и друштва на простору ове Епархије: -Епархија милешевска је део Саборне Цркве и не сме се посматрати засебно, и зато је веома важно да се добро хармонизујемо са целом Црквом, да будемо њен здрав део.

Затим су чланови Савета и Одбора изнели своја запажања што се тиче целокупне ситуације у Епархији милешевској сложивши се да је највећи проблем на овом простору низак наталитет и одлазак људи у веће градове у потрази за послом и бољим материјалним условима живота, и да је неопходно да се као друштво више ангажујемо да се свеукупна ситуација у градовима Епархије милешевске поправи.

Секретар ЕУО-а протојереј Бранислав Стојановић представио је присутнима извештај о финансијско-материјалном пословању Епархије у предходној 2017. години а затим и експозе предлога буџета за 2018. годину. Ђакон Горан Крстић је предочио годишње пословање централног епархијског магацина.

Протојереј-ставрофор Јово Андан је говорио о заштити и газдовању шумама Епархије милешевске. Посебно је нагласио да је урађена десетогодишња основа газдовања шумама и иста је усвојена од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије, чиме се отварају могућности за запошљавање младих људи који своју будућност виде на овом простору.

Епископ милешевски Аатанасије, Епископ милешевски Аатанасије, (foto: епархијамилешевска)

Годишњи извештај о раду радија Милешеве представио је директор радија, протојереј-ставрофор Марко Папић. Према његовим речима, програм радија се реализује у циљу унапређења верске културе, промовисања предањских вредности хришћанске вере и учења, хришћанског уметничког стваралаштва, али и информисања о националним историјским догађајима значајним за изградњу националног идентитета. Важне су чињенице да се од 25. новембра програм радија може пратити и путем интернета и да Епархија милешевска поред радија има и своје друго гласило – епархијски сајт. Предложено је да се оснује мисионарско-информативна служба која би поред радија и сајта обухватила и епархијски часопис који је у плану.

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић и Владика Атанасије, Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић и Владика Атанасије, (foto: епархијамилешевска)

Координатор за верску наставу Епархије милешевске, протојереј Игор Ерић поднео је извештај о верској настави у којем посебно истиче податак да је на нивоу целе Епархије одазив ученика на верску наставу изузетно висок и да износи скоро 80 %.

Последња тачка дневног реда односила се на заједничко промишљање о плановима у текућој 2018. години а нарочито о припремама за прославу јубилеја – 800 година манастира Милешеве.

(foto: епархијамилешевска)

На крају заседања, Преосвећени Епископ милешевски Атанасије је заблагодарио присутним члановима Епархијског савета и Епархијског управног одбора на љубави и уложеном труду у вршењу њихове одговорне службе пожелевши им благословен почетак Великог поста и да у радости и међусобној љубави дочекају Празник Христове свепобеде – Васкрс.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.