Свети Сава - заштитник народа и школства

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 27. јануар 2018. године Култура Традиција Коментари

Награђени ученици и наставниици ОШ „Живко Љујић“ (Фото: Д. Гагричић) Награђени ученици и наставниици ОШ „Живко Љујић“ (Фото: Д. Гагричић)

У ОШ „Живко Љујић“ чланови хора, рецитаторске и драмске секције извели две приредбе, а ученицима и просветним радницима, по традицији, уручене награде.

Приредбом за ђаке, њихове родитеље и госте, представнике локалне управе и сараднике, те  ломљењем славског колача и по традицији изложбом ликовних и литерарних радова и  уручењем  награда  ученицима и просветним радницима  у ОШ „Живко Љујић“ обележен је Савиндан.

На школској слави чланови хора, рецитаторске, литерарне  и драмске секције извели су две приредбе, за полазнике  нижих и виших разреда, како би што већи број ђака показао свој таленат и умеће.

Свети Сава - ОШ " Живко Љујић"

- Кад говоримо о Светом Сави, говоримо о најсветијој и најсветлијој личности наше истрије. Мисао нам се враћа у далеки Средњи век одакле је кренуо Савин далекосежни, готово божански поглед ка будућности. Али не осећамо тај временски распон од седам векова јер га премошћују Савине вредности.То су свевековне и свевременске вредности. Универзалне моралне вредности које се  не везују само за српски нардо – нагласио је на светковине Ристо Поповић, директор школе.

Свети Сава - ОШ " Живко Љујић"

Подсетивши на животни пут Растка Немањића,  од родног Раса у коме се одрекао раскоши и власти, до замонашења на Светој Гори, Поповић је истакао  Савине заслуге у подизању Хиландара, постизања аутокефалности српске цркве и мирењу завађене браће. Рекао је и да су његове мошти пренете у нама тако близу и тако блиску Милешеву,а на Врачару где  су спаљене – сада пуним сјајем сија највећа бољомоља на Балкану, њему посвећена.

Истичући да је Сава у многу чему био зачетник - први српски архиепископ,  родоначелник српске средњовековне књижевности, први који је основао болницу, први просветитељ, заштитник народа и школства, дипломата и путник, да је  целог живота према себи био строг, а према другима благ, директор школе је  пред својим ђацима рекао:

- И даље предан свом монашком животу, Сава улази у народ као просветитељ и учитељ. Људи тада нису стицали знања  на данашњи начин, него их је више подучавао како да буду добри домаћини, добре домаћице, како да чувају своје породице, како да се баве пољопривредом, занатима, да искорењују ружне обичаје.Отворио је многа училишта где су се деца описмењавала – учила су се писању, читању, веронауци, цртању, скликању. При манастирима је органиизовао и прве писарнице где су преписиване и превођене углавном грчке књиге.

- Према култу Светог Саве имамо истовремено и осећај пијетета и осећај блискости.Светосавске нити уткане су у све поре нашег савременог и бића и бивствовања. Тако да би било добро да останемо на светосавском путу.

Књиге на дар

На литерарном конкурсу са темама „Стазама Светог Саве“, „Светосављем до светлости“ и „Писмо Светом Сави“, прву награду освојила је Тања Мандић, ученица VII разреда. Друга награда додељена је Ени Хаџивеговић(V), и Иви Ранђеловић (VI), а трећа Данијели Пешић (VIII) и Хелени Роговић и Кристини Дулановић, ученицама VI разреда.

Свети Сава - ОШ " Живко Љујић"

Свети Сава - ОШ " Живко Љујић"

Данијела  Пешић, ученица VIII разреда, освојила је прво место на ликовном конкурсу Милешевке епархије, док  су  Бојана Пауновић и Тијана Новковић, ученице VIII разреда награђене за изузетно залагање у ликовном стваралаштву.

Свети Сава - ОШ " Живко Љујић"

Књигама су, за резултате у више области рада награђени просветни радници: Слава Лујић, Верица Думбеловић, Бојана Ђенадић, Марина Шапоњић, Милка Лојаничић, Ивана Рајић, Вера Бојовић и Данко Думић.

Свети Сава - ОШ " Живко Љујић"

Свети Сава - ОШ " Живко Љујић"

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.