Изборна скупштина Удружења потомака ратника

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 27. јануар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Брука поколења – „су чим ћемо пред претке изаћи?“ (foto: Архива Златаринфа)

Промена односа према баштини, традицији, коренима и неговању сећања на претке Обележавање 100-годишњице одбране Србије у Великом рату и 160 година од рођења војводе Петра Бојовића.

У уторак  (30 јануара, у 17 сати) у сали Скупштине општине одржаће се  годишња и изборна Скупштина Удружења  потомака ратника 1912 – 1920. године „Војвода Петар Бојовић“.

Уз  извештај о раду  у минулој години, чланови ће   анализирати ток припрема  за обележавање 100-годишњице пробоја Солунског фронта и ослобађања Србије од окупатора у Великом рату и 160 година од рођења војводе Петра Бојовића.

Окосница  програма    у обнављању памћења, одавању поште и   чувању  успомена  на славне претке  биће  подизање споменика ратницима 1912-1918. године на Тргу војводе Петра Бојовића и проширење  поставке Завичајног музеја  изложбом о Великом рату и експонатима који сведоче о животу и делу војводе Бојовића.За ове активности обезбеђен је део средстава из буџета и Општина је  конкурисала код министарстава Владе Србије.

Програмом обележавања значајних датума наше прошлости координирају представници општинске управе,  у сарадњи са  Домом културе, Завичајним музејом (одељењем Народног музеја из Ужица), Библиотеком, основним и средњим школама, Спортским савезом, Удружењем потомака  ратника и другим актерима. Ускоро ће бити познато више појединости о програмским садржајима    током  године јер се планирају  изложбе,   представе, рецитали, вечери сећања,  приредбе...

Иницијативе за умивање крајпуташа,  годинама без одјека  (Фото: Д. Гагричић) Иницијативе за умивање крајпуташа, годинама без одјека (Фото: Д. Гагричић)

–  Заједнички именитељ четворогодишњег рада  Удружења је наш скроман допринос духовној обнови, пре свега  промени  друштвене климе и односа према баштини, традицији, коренима и неговању сећања на учеснике отаџбинских ратова. У жељи да исправљамо неправде јер је Велики рат, један од најзначајнијих периода наше новије историје, био понижавајуће запостављен у другој половини 20. века, ушли смо у битку против великог заборава – истичу у Удружењу и подсећају:

– Настојали смо да пробудимо успаване савести, поједине однарођене актере и креаторе програма,  да опоменемо цензоре и комесаре,  да их  подстакнемо да  се уздигну изнад свакодневнице паланке  и политиканста,  бољшевичких манира  да све почиње од њих  и схвате да  се  живот најбоље учи на примерима сопствене прошлости, да  треба ценити жртве и памтити  јунаке, оне који су за .за слободу и на олтар отаџбине положили највредније што си имали – животе! Подсећали смо и на неке одавно срочене сценарије затирања или  занемаривања трагова и растакања српског бића и  да не  смемо дозволити да нам почупају корене... 

             У Удружењу кажу да су уз велику упорност  успели да, бар за сада,  наметну став  да се  брига о наслеђу  и памћењу предака не може  препуштати  стихији или се уздати у учинак  ентузијаста и  удружења,  већ да то мора  бити планска активност   општинских служби и установа задужених за културу и баштину. И поред  велике кадровске оскудице у општини, што је годинама камен спотицања,  ово благо  заслужује  и мора да се истражује, открива, чува, пази и промовише јер је кључни  део идендитета народа и културе овог простора. 

На изборној Скупштини ће, како најављују,  доћи до кадровске обнове у руководству Удружења.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.