У Новој Вароши дечији плач све се ређе чује

ppmedia.rs 18. децембар 2017. године Друштво Коментари

Деца у ПУ " Паша и Наташа" Деца у ПУ " Паша и Наташа" (foto: ppmedia.rs)

У циљу промоције популационе политике председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић обишао је са сарадницима Предшколску установу “Паша и Наташа” а затим и Основну школу “Живко Љујић” највећу у овом крају. Он је том приликом симболично малишанима поделио беџеве, свеске и тематске флајере уз поруку да своје родитеље замоле да им дарују брата или сестру.

Нова Варош једнаје од ретких локалних самоуправа у Србији која годишње из скромне општинске касе за стимулисање рађања и бригу о деци и породици издваја 3,5 одсто буџета. Међутим пад наталитета са којим се годинама уназад суочава ова средина одражава се у свим сферама друштва па и на образовне установе. Некада је грају у Предшколској установи Паша и Наташа правило више од три стотине малишана сада је тај број далеко мањи.

– Тренутно имамо уписано 209 малишана, од тога је њих 56 предшколаца односно само две групе у нашем објекту и три групе на теренима у селима Акмачићи, Божетићи и Кокин Брод. Ово је први пут у последњих много година да имамо свега две предшколске групе што ће се наредне године одразити и на број одељења у основним школама – каже главни васпитач у ПУ “Паша и Наташа” Дана Гудурић.

Основци ОШ Живко Љујић у Новој Вароши Основци ОШ Живко Љујић у Новој Вароши (foto: ppmedia.rs)

Слична слика је и у највећој нововарошкој основној школи Живко Љујић где је у школским клупама пре само четири деценије седело око 1800 ђака док је сада њих свега 739.

– Сада имамо више од хиљаду ђака мање него што је то било средином осамдесетих година. Упркос значајној подршци локалне самоуправе порасту наталитета, све више људи одлази из нашег града – тужно износи чињенице директор ОШ”Живко Љујић” Ристо Поповић.

Општина чини све што је у њеној моћи како да заустави миграцију становништва тако и да поспеши повећање наталитета, за ову намену издвајају се значајна средства из локалне касе, док несебична помоћ често стиже и од државе.

Председник  општине уручује поклоне деци Председник општине уручује поклоне деци (foto: ppmedia.rs)

– Једна смо од ретких локалних самоуправа у Србији која годишње из скромне општинске касе за стимулисање рађања и бригу о деци и породици издваја 3,5 одсто средстава од укупног буџета или у просеку око 20.000.000 динара. Планирамо да и у будућности наставимо да активно улажемо на пољу популационе политике јер улагање у децу није трошак, већ најдрагоценија инвестиција и залог за будућност – нагласава председник општине Радосав Васиљевић.

Да се најмлађи питају Нова Варош не би се сретала сада са овим проблемом, њихова порука упућена родитељима је јасна, хоце брата или сестру.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.