Дан општине у славу јунака

Д. Гагричић 27. октобар 2017. године Друштво Коментари

Споменик војводи Петру Бојовићу Почасти и сећања – положиће се цвеће на споменик војводи Петру Бојовићу (Фото: Д. Гагричић)

Програм поводом 1. новембра и 105. годишњице ослобођења од Турака у Првом балканском рату

Низом манифестација у Новој Бароши  биће обележен 1. новембар – Дан општине. Овај  датум је најзначајнији историјски међаш у Старом Влаху и прослављава се у част јунака Јаворске бригаде  Српске војске, под командом пуковника Миливоја Анђелковића Кајафе,  који су 1. новембра 1912. године,  у Првом балканском рату, град и околину ослободили од Турака.

Овога пута су, за разлику од неких минулих година, учињени напори да  прослава буде празник што већег броја грађана.Тако је програм први пут обогаћен спортским приредбама које почињу у понедељак 30. октобра, а нешто је више и културних садржаја.

Програм обележавања Дана општине објављен је на плакату, који доносимо.

Програм обележавања Дана општине Нова Варош Програм: спортске приредбе, свечана академија, изложба књижевно вече

На споменик војводи Петру Бојовићу (1858-1945), на градском тргу који носи његово име, цвеће ће положити делегације Општине и Удружења потомака ратника 1912-1920. године, чиме ће се одати почасти најзаслужнијем Старовлашанину, учеснику шест ослободилачких ратова Србије, али и његовим ратницима под заставама слободе.

Као општински празник 1. новембар је први пут обележен  пре 19 година. У част и славу 1. новембра,  дана када је  1912. године,  уласком  4. ужичког  пука III позива Јаворске бригаде, Нова Варош ослобођена од петовековне турске власти, овај датум  установљен је за Дан општине.  Одлуку су  донели одборници СО Нова Варош, 13. јула 1998. године,   прихватајући предлог Комисије за утврђивање назива улица  и тргова, грба и општинског празника да је то најзначајнији историјски датум општине. Учињено је то 10 година након покретања иницијативе и нови празник обележен је први пут идуће јесени.

Дан општине Нова Варош Историјски међаш – део позивнице за светковину

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.