Траже укидање померања казаљки на сату

Танјуг 26. октобар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Фото: EC - Audiovisual Service

Група од 70 посланика Европског парламента залаже се за укидање директиве Европске комисије о померању казаљки на сату два пута годишње због, како наводи, све више доказа о негативном утицају те праксе.

"Научна истраживања показала су да 20 одсто популације пати од здравствених проблема због мењања сата", истакао је Павел Свобода (ЕПП), чешки посланик који предводи неформалну радну групу од 70 парламентараца окупљених око те иницијативе.

Осим негативног утицаја на људски биоритам, "померање казаљки на сату доводи и до већег броја саобраћајних несрећа, више поремећаја у породицама, као и пада продуктивности на радном месту“, рекао је Свобода на конференцији за новинаре у ЕП у Стразбуру.

Такође, како је додао, померање сата уведено је са циљем уштеде енергије, али тај циљ никад није испуњен.

"Студија непристране службе ЕП за истраживања јасно је показала да је укидање промене времена добро за наших 510 милиона грађана", тврди чешки посланик.

Свобода каже да овај предлог има снажну подршку земаља чланица, при чему је Пољска већ учинила прве законодавне кораке по том питању, преноси Хина.

Свобода је најавио да ће поменута радна група дати предлог резолуције која тражи од Европске комисије да упути предлог укидања те праксе, те да у ближој будућности очекују гласање о том питању у ЕП.

 Извор:Танјуг / Глас Западне Србије

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.