Печати у пасошу одлазе у историју

novosti.rs ( Г. Чворовић ) 26. октобар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Shutterstock

Европски парламент данас усвојио нову меру. Укида се ударање печата у пасоше.

Печати у пасошу одлазе у историју. Европски парламент је данас у Стразбуру изгласао успостављање система за регистрацију података о уласку и изласку држављана трећих земаља који прелазе спољне границе ЕУ (ЕЕС), који ће од 2020. године изазвати значајне промене приступа шенгенском простору.

- Нове мере неће отежати живот грађана Западног Балкана. Напротив, требало би да олакшају пролазак граница. Циљ је управо био да се што брже путује. Истовремено, и да допринесе борби против тероризма. Цео систем зовемо "паметним границама" - каже за "Новости" посланица ЕП и известилац из сенке за модернизовање граница Тања Фајон.

Предвиђена је усаглашена и јединствена европска електронска контрола докумената на уласку у ЕУ, којом ће се проверавати подаци из пасоша, али и дозвољено време проведено унутар шенгенског простора. Нови аутоматизовани систем ће на граници сакупљати биометријске податке и "препознавати" грађане приликом следећих путовања. Европски комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство Димитрис Аврамопулос је истакао да је циљ ове мере и да се смањи могућност превара, крађе докумената и идентитета.

Киоск

Тања Фајон каже да ће у преговорима који ће ЕП сада водити с Европским саветом поводом другог система ЕТИАС, о којем се писало претходних дана, настојати да сви који немају унапред прибављену ауторизацију за улазак могу да је добију на посебном киоску на граници. Она каже и да цена није дефинитивна, па може да се догоди да после преговора буде и нижа од предвиђених 10 евра.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.