Крст на Балтића стени

Д. Гагричић 18. октобар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Крст – заштитник села и намерника (Фото:М. Кувекаловић)

На узвишењу које доминира у ивањичком селу Мочиоци, испод Мучња, мештани подигли крст.

На Балтића стени (кота 930), у  ивањичком селу Мочиоци, изнад  регионалног пута Кокин Брод – Јасеново - Катићи – Ивањица, подигнут је крст, дар мештана.

- Крст је подигнут на узвишењу које доминира изнад сеоског центра  и биће, као и свукуда у хришћанству - заштитник села, наравно уз  оближњу цркву Свете Петке -   подсећа свештеник Жичке епархије Далибор Милошевић.

Крст на Балтића стени

Крст на Балтића стени

Крст  висине пет метара и тежак пола тоне, довежен је до подножја Балтића стене  на запрежним колима, а тридесетак мештана га је на рукама изнело до постоља, о чему више појединости доноси портал  hramsvetepetke.rs.

У среду (18. октобра) на  куполу цркве Свете Петке подигнут је крст. Храм се, иначе,  прилозима дародаваоца подиже у старом школском дворишту, на десној обали Пресечке реке.У току су припреме да црква добије бакарни кров.

Крст на Балтића стени

Крст на Балтића стени

Овде, са градилишта цркве, долином Јанчице и Пресечке реке, између Мучња и Чемернице,   прво звоно ( од три) огласило се на Свету Петку, пре две године, када је после више од три века, прослављена и црквена слава. 

Крст на Балтића стени

По легенди,  црква у стенама на северној страни планине Мучањ, похарана је и спаљена пре 327 година. У данима Велике сеобе и најезде Турака у згаришта су претворене и многе друге богомоље широм Старог Влаха

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.