Од ругла - ловачки дом

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 11. октобар 2017. године Друштво Коментари

Михољско лето за почетак изградње Ловачког дома Михољско лето за почетак изградње Ловачког дома (foto: Д. Гагричић)

У Божетићима започела адаптација задружне зграде - зидови од тесаног камена добиће поткровље. *Мењали се владари и господари: од кафане до продавнице, месне канцеларије, управе Задруге, поште и коначишта коза...

Фирма „Згиб“ започела је реконструкцију старе задружне зграде на Боровитој Главици у Божетићима –  у Ловачки дом Удружења ловаца  „Козомор“ из Нове Вароши.

Ругло сеоског центра украј пута Нова Варош – Штитково – Ивањица,  годинама напуштена и запуштена зграда, где  је један мештанин затварао козе и којој је претило да већ зимус падне кров,  судећи по идејном пројекту и намери ловаца биће  – украс села.

Зуб времена и немара - некадашња управна зграда Задруге Зуб времена и немара - некадашња управна зграда Задруге (foto: Д. Гагричић)

- Са постојећег објекта биће уклоњено све осим спољних камених зидова, рађених од тесаног камена. Објекат величине 12,20 са 7,15 (и подрумом од 24 квадрата) добиће поткровље и терасе у приземљу са западне и и јужне стране – записано је у идејном решењу фирме „ИБ инжињеринг“ из Нове Вароши.

Уз камен и дрво, традиционалне материјале поднебља, призмени део ће се, како је планирано, адаптирати у простор за окупљање чланова Ловачког удружења, док ће у надограђеном потрковљу  бити собе за ноћење. Ловачки дом ће,  уз богатство ловне дивљачи и близину резервата „Увац“, обогатити  туристичку понуду краја.

Ловачки дом на Боровитој Главици,  овако ће изгледати  јужна фасада Ловачки дом на Боровитој Главици, овако ће изгледати јужна фасада

Западна страна фасаде,  поглед са пута за Ивањицу Западна страна фасаде, поглед са пута за Ивањицу

- Започетаи радови ће јесенас трајати све док то дозволе временске прилике. Биће урађена прва бетонска плоча и утегнути камена зидови, а ако се стигне – Дом ће добити и другу плочу и кров. Идуће године  наставиће се  преостали радови  – најављује Мирко Рољевић, управник ловишта „Козомора“.

Радови ће, према првој процени, коштати 4,5 милиона динара.Ловци се надају обећаној помоћи Управе за шумарство из Министарства за  пољопривреду, шумарство, водопривреду и заштиту животне средине, али и подршци локалне управе и  дародаваоца.

Ова зграда изграђена пре девет деценија као кафана, претрпела је неколико адаптација. У послератном развоју овде су били месни одбор и задружна продавница, па управна зграда Задруге, те месна канцеларија и месна заједница,  пошта, ветеринарска станица... Имовину пропале Задруге „Увац“ пре две године купила је Општина,  а пролетос је камена зграда уступњена ловцима. 

Било је више покушаја да се зграда спаси од зуба времена,  равнодушности и немара.  Група мештана, а и ловци, настојали су у  неколико мандата да  уразуме локалну власт да посредује и  да се  објекат, слика пропасти села -  уступи ономе ко би га  прекрио, заштитио и умио. Увек би се   испречила ревност чувара задружног поседа, неки кажу и прописи, али најчешће -  пакост и  себичност оних који  су развлачили имовину стечену на народној грбачи.

Уређење сеоског центра 

Очекује се да ће отварањем Ловачког дома, те оближње млекаре ( у задружном магацину) – коначно започети  брига о  хигијени и  уређењу сеоског центра и уклањању ружних слика – пре свега неких започетих или оронулих објеката и гомиле алачуга преко пута дворишта ОШ „Кнезови Рашковићи“.

Центар чека цвеће и дрвореде,  пуно посла за инспекцију и мештане у Божетићима Центар чека цвеће и дрвореде, пуно посла за инспекцију и мештане у Божетићима

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.