Тим за корупцију у здравству

glaszapadnesrbije.rs 11. септембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Илустрацијса, фото: freeimages.com

Министарство здравља формирало је Комисију за борбу против корупције и нови петочлани антикорупцијскитим, пише "Блиц", наводећи да ће Комисија имати широка овлашћења.

Њен задатак ће бити да се корупција искорени у складу са планом "Нулта толеранција према корупцији у здравству".

Како за "Блиц" кажу у Министарству здравља, Комисија треба да спроведе све активности везане за сузбијање корупције и свих видова злоупотреба.

На челу Комисије ће бити Весна Димитријевић из Министарства унутрашњих послова.

"Биће појачана контрола великих јавних набавки приликом куповине медицинске опреме, лекова, санитетског материјала, извођења грађевинских радова. Ниједан динар буџетских пара неће смети да се потроши а да се не зна за шта је потрошен", рекла је Димитријевић за београдски лист.

Према њеним речима, одмах ће се ући у проверу листа чекања на операције у појединим болницама.

"Одлагање хируршких интервенција и пружање здравствених услуга понекад може бити индиректан начин да се пацијент притисне и примора да да новац. Зато ћемо акценат ставити на тај део, али и на тражење и примање новца за запослење на привилегована радна места људи који су нестручни и немају адекватно образовање", наводи Димитријевић.

Петочлани тим провераваће и повезаност медицинских радника у државним установама са колегама у приватној пракси да би се установило да ли постоји слање пацијената у приватну клинику или лабораторију, односно да ли се намешта посао приватним ординацијама и болницама.

Ако у државним установама нема могућности да се неки захват или интервенција хитно изведу, само у том случају лекар може предложитри пацијенту да то учини у приватној болници, али без сугерисања конкретне.

"Сегмент којем ћемо посветити пажњу је спрега фармацеутске индустрије и лекара. Лекари не смеју да промовишу лекове одређених произвођача зарад неке користи. Такође, мораће, када преписују одређене лекове, да воде рачуна да се они налазе на позитивној листи, односно да грађани могу да их добију на рецепт јер ће, у супротоном, одговарати", истакала је саговорница "Блица".

Провере ће бити појачане и када је реч о приватним ординацијама где се без испуњених неопходних услова за рад обављају хируршке интервенције у тоталној анестезији или где медицински апарати немају потребне сертификате.

"Разматраћемо с пажњом притужбе сваког грађанина и трудити се да успоставимо сарадњу са другим државним органима како бисмо потпуно искоренили корупцију", рекла је Димитријевић.

Она наглашава да је у нашој социјалној средини обичај да пацијент кад крене код лекара увек размишља како да мотивише лекара и сестре, шта да понесе да би добио више пажње и квалитетнији третман.

То ће, како истиче, морати да се промени.

Такође, наводи се да свако ко даје мито или пристаје на давање траженог мита такође чини кривично дело.

Кривичне санкције и затворска казна односе се на све учеснике, а само за добро и законито обављен посао медицинском раднику се може дати симболична поклон мале вредности.

У Министарству здравља апелују на грађане да и пацијенте да им се обрате у случају да им неко тражи мито, а у Комисији наглашавају да нико не треба да се плаши реваншизма јер ће се Министарство побринути за наставак лечења пацијента.

Извор: Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.