Увац – скривени драгуљ Европе

politika.rs ( А. Цветићанин ) 11. јул 2017. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo Увац је 2008. проглашен једним од седам природних чуда Србије (Фото: П. Новаковић)

На листи 44 туристичка места Старог континента којима не мањка са лепота, а нису скупа и под опсадом армије туриста нашао се српски специјални резерват природе.

Увац је скривено српско благо. Проглашен је 2008. године једним од седам природних чуда ове земље, очарава јединственим меандрирањем реке Увац кроз кањон, а истоимени национални парк је станиште белоглавог супа, атракције регије – пише у појашњењу за српски специјални резерват природе који се нашао на листи 44 скривена драгуља Европе.

У сезони одмора и летовања, дани лишени пословних обавеза или учења не морају обавезно да се проводе на бучним плажама и туристичким епицентрима. На листи коју је на основу информација добијених од локалних блогера, туристичких експерата и клијената сачинила компанија „Мастеркард” нашле су се мање познате и теже приступачне локације, подједнако богате природним и културно-историјским лепотама као и оне које носе епитет – хит дестинације. Из наше земље једино је позициониран део у југозападној Србији, док су из окружења на листи увршћени Пераст у Боки Которској у Црној Гори, острво Паг у Хрватској и Велика планина у Словенији.

Приликом рангирања дестинација вредновани су следећи критеријуми: лепота предела, гужва, могућност за различите начине плаћања, цене хране и смештаја, удобност.

Увац спада у јефтиније дестинације јер је наведено да је за просечно обедовање потребно мање од 10 евра, за смештај око 16 евра.

На првом месту листе нашла се област у северној Шпанији – Астурија. Знатан део ове регије је под заштитом Унеска. Осим нетакнуте природе, чистог ваздуха и дугачких плажа на обали Кантабријског мора, наводи се да би обавезно требало да се посети село Ковадонга и истоимени манастир. Цене у овој регији су приступачне и смештај није скупљи од 25 евра, а у богатим укусима локалних ресторана може да се добро руча или вечера, у просеку, за 18 евра.

На другом месту је малтешки град Мдина, смештен у средишњем делу острва. Настао је ширењем утврђења на брдовитом терену и данас нуди својеврсну шетњу кроз историју и има веома добро очувану барокну архитектуру. Интересантно је да нема много возила па се у туристичким бедекерима назива „тихим градом”.

Трећи скривени бисер на листи је област око језера Халштат у Аустрији. На листи су и острво Сарема у Естонији, Азори у Португалији, делта Дунава у Румунији, језеро Балатон у Мађарској, холандски градић Нарден...

Kategorija  troškova tokom odmora

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

uvac specijalni rezervat prirode uvac skriveni dragulj evrope


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.