Снимљен документарац о „Нушићијади”

politika.rs ( Б.П.) 11. јул 2017. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Са једне од ранијих „Нишићијада” (Фото „Нушићијада”)

О ивањичком празнику културе говоре Здравко Шотра, Петар Божовић, Горан Марковић, Сека Саблић, Сергеј Трифуновић, Зоран Кесић, унук Бранислава Нушића Иван Предић.

У сусрет обележавању пола века од зачетка ивањичке „Нушићијаде”, која се најпре одржавала од 1968. до 1972. године, па је пре осам година обновљена и сада се редовно организује крајем августа, снимљен је документарни филм о овом фестивалу.

То је филмска прича о ивањичком празнику културе, хумора и забаве, неговању традиције и заборављених манира, масовном карневалу невелике вароши, значају културног искорака за малу заједницу у турбулентним временима... Режију тог документарца потписује Нарциса Даријевић Марковић, а премијерно приказивање биће 24. августа у Ивањици, дан пре званичног отварања овогодишње „Нушићијаде”.

Многи саговорници су својим сведочењима и виђењима овог ивањичког празника културе и те посебне атмосфере допринели аутентичности и значају овог филма. Уз остале, о „Нушићијади” у њему говоре Здравко Шотра, Петар Божовић, Тодор Лалицки, Милена Драгићевић Шешић, Горан Марковић, Сека Саблић, Сергеј Трифуновић, Петар Арбутина, Зоран Кесић, унук Бранислава Нушића Иван Предић... Своје утиске износе и Ивањичани Милован Кривокућа, Божидар Кривокућа, Рашко Неговановић, Божидар Глинтић, Дејан Парезановић, председник ове општине Зоран Лазовић и други.

Шотра, који је у овој вароши снимио серију и филм „Више од игре”, изјављује у камеру да је Ивањица једино место у коме је снимао, а одакле глумци током паузе и одмора нису одлазили, већ су и своје породице доводили и овде остајали. Петар Божовић се сећа својих првих сусрета са „Нушићијадом” и Ивањицом, за коју га вежу многе лепе успомене. А сценограф Тодор Лалицки, учесник оне старе „Нушићијаде”, казује да је тај фестивал тада „замрзнут” услед обрачуна са анархолибералима када су нестале и бројне сличне манифестације.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nušićijada nušićijada u ivanjici dokumentarac o nušićijadi


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.