Одузимање возила за два промила алкохола

glaszapadnesrbije.rs 10. јул 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Илустрација, фото: morguefile.com

У наредних месец дана пред Скупштином Србије наћи ће се нови предлог закона о безбедности саобраћаја који предвиђа oштрије казне од садашњег, а једна од предложених мера биће одузимање возила возачима којима се установи два промила алкохола у крви.

Иначе, од 4.200 саобраћајки које су изазвали возачи под дејством алкохола, чак 4.000 су били мушкарци, речено је данас на Међународној конференцији која се бави безбедношћу у саобраћају, а коју је организовала Агенција за безбедност саобраћаја с темом "алко брава".

"Ми ћемо ускоро у Скупштину упутити нови предлог закона о безбедности саобраћаја у којем се предвиђају оштрије мере. Колико год је било дилема, нико није успео да ме убеди да мера која спашава живот може да буде погрешна", казао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић отварајући конференцију.

Највећи број страдалих пешака, казао је Стефановић, су грађани од преко 65 година старости, те истакао да репресивне мере морају да постоје.

"Контролисаћемо свакога. Неће му помоћи ни што вози мерцедес ни џип, нити ако има било какву чланску карту. Ништа му неће помоћи. Сваки возач којег зауставимо биће алко тестиран", поручио је Стефановић.

На скупу је речено да су "алко браве" добар механизам којим се у великим системима спречава да покрене ауто свако ко седне за волан по дејством алкохола.

Стефановић је рекао да је у саобраћајним контролама само током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола и да је од тога броја готово половина имала од 0,5 до 1,2 промила алкохола у крви.

"Протекле године је 128 особа погинуло на путевима Србије као директна последица вожње под утицајем алкохола, а 3.200 возаца и других учесника у саобраћају задобило је лакше и теже повреде", истакао је Стефановић.

Министар полиције је нагласио да је "чињеница да се број страдалих из године у годину смањује и да превентивне и репресивне мере полиције дају резултате и да то донекле охрабрује, али да морамо да радимо више".

Стефановић је оценио да бројке показују да су жене значајно одговорнији возачи, чак и када се урачуна њихова процентуална заступљеност у саобраћају.

Говорећи и алкобравама, као посебној техничкој иновацији, Стефановић је рекао да су се оне већ показале као корисне у Сједињеним Америчким Државама, Финској, Белгији, Ирској, Естонији и другим државама.

"Алкобраве су важне зато што се у великом броју случајева дешавало да возачи под утицајем алкохола управљају возилима чак и поред изречених заштитних и казнених мера", навео је Стефановић.

Додао је да ће најмлађи од искусних полицијских инструктора имати прилику да науче како да се снађу у саобраћају као и како да помогну другима и тако заштите животе.

"Овог септембра почиње наш пројекат, који радимо заједно са Министарством просвете, у којем ће сви ученици четвртог и шестог разреда имати по осам часова годишње, а који ће између осталог бити посвећени и безбедности саобраћаја", подсетио је Стефановић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја, Јасмина Милошевић, поменула је значај који има подршка државе у повећању безбедности на путевима и навела да су едукација, кампање и конференције начин да се грађани више едукују.

Ове године набавићемо нова ватрогасна возила

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да ће ове године министарство набавити додатна ватрогасна возила и опрему, те оценио да су ватрогасно-спасилачке јединице, посебно Сектора за ванредне ситуације, изузетно спремне да реагују у случају избијања пожара на територији целе земље.

"Током ове године набавићемо и нова ватрогасна возила. Пре свега, захваљујући обучености наших људи, ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а су изузетно спремни. Ове године набавићемо и један део нових противпожарних униформи", казао је Стефановић новинарима.

Он је рекао да хеликоптерске јединице врше стално извиђање из ваздуха како се не би догодило да се покрену већи пожари.

"За сада је ситуација под контролом. Радимо интензивно на томе да Србија припрема своје ватрогасне спасилачке јединице. Важна је едукација и рад са локалном самоуправом. У 90 одсто случаја људи покрећу пожаре, да ли је то логорска ватра или непажњом бачен пикавац, или је неко спаљивао траву, па од тога креће пожар", рекао је Стефановић.

Он је казао и да захваљујући томе што је Србија постала чланица Европског центра за цивилну заштиту, и како је рекао захваљујући Руско-српском хуманитарном центра у Нишу, могуће брзо деловати у случају пожара, како на југу Србије тако и на територији целе земље.

Извор: Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vozači alko test oduzimanje vozila "alko brava" predlog zakona


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.