Сакупио порекло 740 презимена

ppmedia.rs 16. јун 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Детаљ са промоције књиге „Презимена и њихово порекло на Сјеничко-пештерској висоравни“ аутора Салиха Селимовића , фото: ппмедиа.рс

Историчар из Сјенице Салих Селимовић представио је у граду подно Златара поштоваоцима писане речи, а посебно љубитељима историјско-географске грађе књигу „Презимена и њихово порекло на Сјеничко-пештерској висоравни“.Селимовић је у својој једанаестој по реду књизи прикупио и објавио податке о 740 презимена која потичу на Сјеничко-пештерској висоравни.

Табанајући по селима од Кладнице, до Бара, Долића, Буђева, Корита и Карајукића Бунара, и трагајући по архивима истраживач је међу корице књиге сабрао податке о 740 презимена, о коренима фамилија, одакле су им стигли преци и где су се све запутили.

-Највећи број презимена настао је у другој половини 19. века, а нека су старином, још из 16. века – каже Селимовић.- Уз писане трагове, казивања најстаријих људи, без обзира на сву могућу субјективност, била су, ипак, драгоцена и најчешће путоказ за даља истраживања. Морам да кажем и то да сам наилазио на неразумевање, па чак и на отворено одбијање сарадње код појединаца. Многа презимена су се мењала из више разлога – истиче аутор књиге.

Пишући о пореклу породица, аутор књиге навео је да су презимена уписивана по оцу или много ређе по мајци. Настајала су и по звању и титулама родоначелника, многа су регистрована по занимању родоначелника, надимку, некој телесној и карактерној особини, затим у вези са неком животињом или биљком. Промоција књиге у издању ужичког „Графичара“,у присуству великог броја нововарошана одржана је у овдашњој Библиотеци “Јован Томић”.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

promocija knjige salih selimović sjeničko pešterska visoravan promocija knjige "prezimena"


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.