Zlatar, najčistija planina u Srbiji

b92.net 29. мај 2017. године Туризам Природа Коментари

Kanjon reke Uvac Kanjon reke Uvac (foto: Wikimedia)

Na Trećem beogradskom manifestu na Kalemegdanu među 60 opština iz Srbije koje su se predstavile, jedna od najlepših prezentacija bila je opštine Nova Varoš.

"Mi smo opština koja mnogo ulaže u razvoj turizma, zlatarski predeli spadaju među najlepše predele u Srbiji i malo ko može da se podiči prirodnim lepotama kao što su naše", rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević. 

Direktorka Turističko-sportskog centra Zlatar Rosa Jakovljević rekla je da Zlatar sa Kalemegdana šalje poziv svima da dođu na Zlatar fest, na Zlatarske dane, koji se ove godine održavaju od 27. do 30 jula. 

"Zlatarska regata je naš ponos, ali na Zlatara dolaze ljudi pre svega zbog predivne prirode, zbog našeg zlatarskog sira, heljdinog brašna i druge zdrave hrane zaštićene geografskim poreklom", rekla je Jakovljevićeva. 

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je da je želja opštine da razvijanjem privrednih potencijala vrati mlade ljude na Zlatar i da se očekuje da će sa novim investicijama, proizvodnim programima, radna mesta dobiti više stotina ljudi. 

"U Vladi Srbije smo potpisali ugovor o dodeli finasijskih sredstava iz fonda Evropske unije od 385.000 evra za razvoj projekata u našoj opštini", rekao je Vasiljević. "To nam je vetar u leđa, otvorićemo nova radna mesta, uložićemo sredstva u novi Sportski centar i Poslovni centar, na Kokinom brodu kompanija iz Turske otvoriće novu fabriku za proizvodnju bakarnih cevi gde će se zaposleiti oko 200 radnika", rekao je Vasiljević.

Vasiljević se nada da će se možda naći i investitori za "RH centar" Zlatar, koji je izlečio na 'milione' ljudi, a sada ne radi i urušava se, hvata ga paučina i zarasta u korov". RH Centar, “Specijalna bolnica Zlatar“ služi za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja. 

“Zlatar”- Hotel ''B'' kategorije, nalazi se u prekrasnom ambijentu istoimene planine na nadmorskoj visini od 1.235 metara na samo pet kilometara od Nove Varoši. Vasiljević je rekao da će i Zlatar dobiti novih 500 ležajeva u novim hotelima i seoskom turizmu. 

Predsednik opštine Nova Varoš je rekao da je Zlatar najčistija planina u Srbiji i da su predivna priroda, zdrava hrana, ekologija, aduti Zlatara i dodao da je posebno ponosan na statistički podatak da je Nova Varoš opština u kojoj je najduži životni vek. Zlatar je poznat i po rezervatu Uvac, zaštićenom prirodnom dobru, sa više od 104 vrste ptica i sa najvećom kolonijom beloglavog supa u Evropi.

Ako želite svoj odmor da provedete na ovoj prelepoj planini, na sledećem linku možete naći listu dostupnih smeštaja:

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam zlatar beogradski manifest


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.