Идете на пут? Ова информација ће вам уштедите новац

blic.rs ( Suzana Luković ) 21. мај 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Фото: Alamy via Telegraph

Грађани Србије приликом боравка у иностраству могу бесплатно да се лече у 20 европских земаља, односно није потребно да уплаћују путно здравствено осигурање, али зато морају да испоштују одређену процедуру код лекара и у филијали РФЗО.

Путно здравствено осиграње иначе је препоручљиво да уплатите ако путујете у иностранство, јер ако се вам се нешто догоди, много ће вас јефтиније изаћи полиса, него да на лицу места плаћате здравствене услуге. Рецимо, за око 1.430 динара за 10 дана по особи коштаће вас путно здравствено осигурање за европске земље, те би на нивоу једне четворочлане породице требало да платите 5.720 динара.

Ако пут, међутим, планирате у неке од ових 20 земаља не морате да платите чак ни то: Аустрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Велика Британија, Италија, Луксембург, Мађарска, Македонија, Немачка, Пољска, Румунија, Словачка, Француска, Холандија, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Словенија и Турска.

Овакав споразум, међутим, није склопљен са Грчком, најчешћом летњом дестинацијом Срба, као ни са Шпанијом.

Бесплатно лечење у земљама са списка, омогућено је захваљујући споразумима о пружању бесплатних медицинских услуга у хитним случајевима које је Србија склопила са тим дражавама.

Процедура

Међутим, за ову погодност, грађани Србије треба да испоштују одређену процедуру.

"Процедура издавања потврде, односно одговарајућег двојезичног обрасца је бесплатна. Довољно је да се грађани најпре јаве свом лекару, који ће им након прегледа попунити потврду о здравственом стању. Након тога, надлежна филијала РФЗО издаће им потврду на основу које се можете бесплатно лечити у земљама са којима је Србија склопила споразуме", кажу у РФЗО и додају да је протекле године ову могућност искористило око 25.000 људи.

У РФЗО још додају да многи не знају да то путно осигурање могу набавити преко добровољног осигурања које спроводи РФЗО, у било којој филијали или испостави, без обзира на пребивалиште осигураника.

Како објашњавају, путна полиса омогућава им да се у случају потребе обрате најближој здравственој установи у месту у коме се затекну ван земље. Трошак ће им бити рефундиран до износа од највише 15.000 евра, уз рачун и медицински документ, а рок за исплату је 14 дана.

Не важи за труднице

Међутим, разочаравајуће је што ова потврда не важи за труднице и оне који су боловали или болују од акутних или хроничних болести у последњих годину дана, као ни за лечење код приватних лекара у иностранству.

Лекари нису упознати са процедуром

Проблем представља и то што грађани морају да издвоје цео радни дан да би дошли до потврде. Такође, неки грађани сведоче да лекари нису упознати са процедуром и да не знају како да попуне образац, али у РФЗО кажу да нису пријављени такви примери из праксе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

lečenje u inostranstvu rfzo zdravstvene usluge u inostranstvu potvrda tfzo putna polisa


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.