Фапов првенац „Лабуд“ носио опанке

ЗлатарИнфо (Д. Гагричић) 09. мај 2017. године Друштво Коментари

Прво возило ФАП-а и Фабрике гуме и обуће „Златар“ (из албума Д. Гагричића) Прво возило ФАП-а и Фабрике гуме и обуће „Златар“ (из албума Д. Гагричића)

Пожутеле фотографије Старог Влаха откривају занмимљиву прошлост и наслеђе краја. Акцију прикупљања фотографија покренула Библиотека.

Прикупљајући старе фотографије о прошлости и традицији Старог Влаха, у нововариошкој Библиотеци „Јован Томић“ откривају бројне занимљивости, али и готово  непознате детаље из  живота краја. У пролетос  започетој акцији избијају на светлост дана  пожутеле слике, драге успомене, чуване у албумима,  рамовима, фиокама... Дарују суграђани фотографије предака, оживљава мотиви којих више нема - стара чаршија са калдрмом и пиљарама или   рукотворине са  угашених огњишта на  планинама, ратари и сточари под бременом година и живота...

Само се још понеко од најстаријих мештана присећа камиона са великим натписом „Лабуд“.Био је то ФАП-ов првенац, једно од првих транспортних средстава у Пољопривредном добру „Златар“ из кога је 1959. године настао првенац варошке индустрије Фабрика гуме и обуће „Златар“, касније Комбинат. Слику „Лабуда“ објавио је фабрички лист „Златар“  у 10. броју од 1. јула 1976. године, уз податак да је за воланом „Лабуда“ годинама  јездио возач Миланко Мичијевић, најпре кривудавих путева старовлашке забити, превозећи кромпир и грађу,  а затим носећи  у све крајеве земље прве производе фабрике – гумене опанке.

- Половином новембра 1953. године у халама нове фабрике монтирано је прво возило по лиценци “SAURER WERKE“  из Beчa. Сваки уграђени део изазвао је велику радост радника, а првенца су из милоште назвали  „Лабуд“ - записано је у  монографија „Фабрика аутомобила Прибој 1953-2003“. - Првенац се потврдио квалитетом и издржљувошћу своје конструкције, па није никакво изненађење што је у свом радном веку „препешачио“ пут дуг преко милион километара, освајајућуи беспућа пуних петнаест година.

У историју краја су отишле и таблице на запрежним колима,а једну од заборава чува Драган Грујичић, пензионер из Драглице, села у висовима Муртенице.Она је и доказ о територијалној организацији власти и администартивним поделама, јер је писало: срез златарски, општина Драглица.

Успомена - таблицу са запреге чува Драган Грујичић Успомена - таблицу са запреге чува Драган Грујичић

- Таблица за запрежна кола је издата 1947. године, након што је претходне године Драглица из златиборског пресељена у златарски срез. На таблицу се нису плаћале дажбине, важила је до 1965. године и била обавезна за кола са гвозденим точковима  којима су рабаџије превозиле луч, катран, грађу, плодове клеке.Ишло се до Коцељеве, Тополе и отуд довозило жито и роба – казује Драган. 

Нововарошани су  дочекали и своју таблиицу 2011. године Нововарошани су дочекали и своју таблиицу 2011. године

Годинама распети између градова чије су таблице носили на возилима, Ужица и Пријепоља, своје матице на коју су упућени и субрегиона у који га гурају неке политичке и друге игре, Нововарошани су своје ознаке добили у јануару 2011. године, а прву је понела опшштинска лимузина. Овде и нагађају и нуде опкладе колики ће век  бити таблицама, стрепећи да ће остати без општине због драстичног пада наталитета и сеоба, а и што десетак села на десној обали Увца стално једним оком гледа на Чајетину, прижељкујући повратак у  комшилук, ком су некад припадали.

Трагови рудокопа  

У више старовлашких села су трагови рудокопа – у Ојковици се вадио манган, а у Драглици и Сеништима магнезит. Трагање за жицама и копање „белог злата“ у утроби Муртенице престало је пре више од две деценије. Некадашња рудишта и депоније јаловине на Голим Брдима прекрили су борови, па ова брда више нису гола и име им не приличи.

„Бело злато“ се вадило из њедара Муртенице Бело злато се вадило из њедара Муртенице (foto: Д. Гагричић)

Грудва - руда магнезита из Голих Брда Грудва - руда магнезита из Голих Брда

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

stare fotografije fapov prvenac kamion labud tragovi rudokopa mangan magnezit tablice za zaprežna kola


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.