Слобода са Јавора

Д. Гагричић 04. април 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Скуп народних првака пет срезова на Јавору 1912. године

Објављен зборник радова „Ужички крај и Стари Влах у балканским ратовима 1912 и 1913. године“ Ратна дејства Јаворске бригаде под командом Миливоја Анђелковића Кајафе.

У издању Градског одбора потомака ратника 1804-1918. „Мајор Коста Тодоровић“ из Ужица  недавно је објављен зборник радова „Ужички крај и Стари Влах у балканским ратовима 1912  и 1913. године“. Штампана су саопштења  са „округлог стола“, одржаног 5. новембра 2012. године у Ужицу, поводом  100-годишњице балканских ратова.

Закашњење од четири године није необично за наше прилике, јер  је тек прошле године средства обезбедио град Ужице.На жалост, четворица аутора радова, од 15 учесника,  историчара и публициста,  нису дочекала да ова књига угледа светлост дана.

– У нашој историографији није много писано о балканским ратовима. Мада су донели ослобођење од вишевековне турске окупације делу Србије, проширили њене границе, показали храброст Српске војске и снагу малих народа када су уједињени, остали су у вечитој сенци Првог светског рата. Ови ратови показали  су истовремено похлепу, лукавство, препотентност и лицемерје бивших савезника, а нарочито великих  сила, које су настојале да све историјске токове ставе под контролу, и прилагоде својим плановима у границама које су оне зацртале, како би војно, политички и економски заштитили своје велике државе и што више поробили и оглобили мале и слабе народе – пише у предговору зборника радова Јелена Ристановић, историчар и члан Комисије  Ужица за суфинансирање  објављивања књига.

Царинарница на Јавору, 1912. године Царинарница на Јавору, 1912. године (foto: Давид Бањанац)

О Србији  и њеним спољнополитичким концепцијама у предвечерје   ратова, са освртом на стварање балканског савеза четири државе  и на прилике у ужичком крају пише др Живота Марковић  Дринска дивизија првог позива у Кумановској  Битољској бици 1912. године тема је рада  генерал-мајора Крсмана Милошевића,  а ослобађађање Косова и Метохије  др Драгана Крсмановића. 

Значајна су и сведочанства о историјским приликама и ратним дејствима, у првом реду походу Јаворске бригаде, у нашем крају. Догађаје осветљавају др Војислав Суботић  у раду „Стара Србија у Првом балканском рату 1912“. и Салих Селимовић „Сјеничко-пештерски крај у току балканских ратова“. Снежана Ђенић пише о Златиборцима у Првом  балканском рату,  Бошко Копуновић о  приликама у Старом Влаху на размеђу два века и о ослобођењу 1912. године, а Емилијан Протић о истакнутим ратницима са  моравичких висова.

Међу корицама књиге (која се може наћи у Библиотеци у Новој Вароши) су и записи др Рада Познановића о носиоцима Карађорђеве звезде, те мр Слободана Радовића  „Балкански ратови у литератути“ и Ђорђа Пилчевића „Балкански ратови у ратним дневницима, монографијама, сеоским хроникама и у новинама“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

balkanski ratovi javorska brigada zbornik radova užiški kraj i stari vlah u balkanskim ratovima


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.