Слобода са Јавора

Д. Гагричић 04. април 2017. године Друштво Коментари

Скуп народних првака пет срезова  на Јавору 1912. године Скуп народних првака пет срезова на Јавору 1912. године

Објављен зборник радова „Ужички крај и Стари Влах у балканским ратовима 1912 и 1913. године“ Ратна дејства Јаворске бригаде под командом Миливоја Анђелковића Кајафе.

У издању Градског одбора потомака ратника 1804-1918. „Мајор Коста Тодоровић“ из Ужица  недавно је објављен зборник радова „Ужички крај и Стари Влах у балканским ратовима 1912  и 1913. године“. Штампана су саопштења  са „округлог стола“, одржаног 5. новембра 2012. године у Ужицу, поводом  100-годишњице балканских ратова.

Закашњење од четири године није необично за наше прилике, јер  је тек прошле године средства обезбедио град Ужице.На жалост, четворица аутора радова, од 15 учесника,  историчара и публициста,  нису дочекала да ова књига угледа светлост дана.

– У нашој историографији није много писано о балканским ратовима. Мада су донели ослобођење од вишевековне турске окупације делу Србије, проширили њене границе, показали храброст Српске војске и снагу малих народа када су уједињени, остали су у вечитој сенци Првог светског рата. Ови ратови показали  су истовремено похлепу, лукавство, препотентност и лицемерје бивших савезника, а нарочито великих  сила, које су настојале да све историјске токове ставе под контролу, и прилагоде својим плановима у границама које су оне зацртале, како би војно, политички и економски заштитили своје велике државе и што више поробили и оглобили мале и слабе народе – пише у предговору зборника радова Јелена Ристановић, историчар и члан Комисије  Ужица за суфинансирање  објављивања књига.

Царинарница на Јавору, 1912. године Царинарница на Јавору, 1912. године (foto: Давид Бањанац)

О Србији  и њеним спољнополитичким концепцијама у предвечерје   ратова, са освртом на стварање балканског савеза четири државе  и на прилике у ужичком крају пише др Живота Марковић  Дринска дивизија првог позива у Кумановској  Битољској бици 1912. године тема је рада  генерал-мајора Крсмана Милошевића,  а ослобађађање Косова и Метохије  др Драгана Крсмановића. 

Значајна су и сведочанства о историјским приликама и ратним дејствима, у првом реду походу Јаворске бригаде, у нашем крају. Догађаје осветљавају др Војислав Суботић  у раду „Стара Србија у Првом балканском рату 1912“. и Салих Селимовић „Сјеничко-пештерски крај у току балканских ратова“. Снежана Ђенић пише о Златиборцима у Првом  балканском рату,  Бошко Копуновић о  приликама у Старом Влаху на размеђу два века и о ослобођењу 1912. године, а Емилијан Протић о истакнутим ратницима са  моравичких висова.

Међу корицама књиге (која се може наћи у Библиотеци у Новој Вароши) су и записи др Рада Познановића о носиоцима Карађорђеве звезде, те мр Слободана Радовића  „Балкански ратови у литератути“ и Ђорђа Пилчевића „Балкански ратови у ратним дневницима, монографијама, сеоским хроникама и у новинама“.

Oznake: balkanski ratovi javorska brigada zbornik radova užiški kraj i stari vlah u balkanskim ratovima


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.