Од сутра креће упис у први разред основне школе

glaszapadnesrbije.rs 31. март 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: О. Бунић / РАС Србија)

Сутра почиње упис за први разред основне школе и траје до краја маја, а у школу крећу деца рођена од 1. марта 2010. до 28. фебруара 2011. године.

Да бисте уписали дете у школу, неопходно је да претходно обавите лекарске прегледе и прикупите неопходну документацију.

Прикупљање неопходне документације

Да бисте уписали дете у жељену школу, неоходно је да са собом имате:

* Извод из матичне књиге рођених (вади се у општини и не плаћа се)

* Уверење о пребивалишту детета (вади се у полицијској управи и не плаћа се)

* Потврду о похађању припремног предшколског програма (добија се у вртићу)

* Доказ о обављеном лекарском прегледу и извршеној вакцинацији

Упути код педијатра Код изабраног педијатра треба да добијете упуте за специјалистичке прегледе и лабораторијске анализе, а прегледе морате да закажете, или ће то урадити педијатар.

Специјалистички прегледи

Да би дете добило лекарско уверење мора да буде прегледано код ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГА, ОФТАМОЛОГА, ФИЗИЈАТРА, ЛОГОПЕДА И СТОМАТОЛОГА.

Такође, неопходне су ЛАБОРАТОРИЈСКЕ АНАЛИЗЕ крви и урина (крв се вади из прста).

Систематски преглед

Сву прикупљену документацију донесите секретару школе у коју желите да упишете дете. Тада ћете заказати термин тестирања код школског психолога и педагога који испитују:

* Емотивну зрелост детета – колико је самостално, спремно да се одвоји од породице, да има обавезе;

* Социјалну зрелост детета – колико је спремно "да седи мирно на часу", да стиче пријатеље и продубљује познанства са вршњацима;

* Интелектуалну зрелост детета – да ли дете може да стиче нова знања и на који начин.

Избор школе

Ако желите дете да упишете у неку другу школу, а не у ону којој територијално припада, код секретара школе попуните молбу за упис детета у први разред, без обзира на адресу из пријаве пребивалишта. Рок да то урадите званично је био до 1. фебруара, мада у принципу школе и даље примају молбе.

О томе да ли има места за ваше дете у жељеној школи, бићете обавештени најкасније до почетка маја. Приоритет при упису имају деца која територијално припадају одређеној образовној установи. Школа је дужна да упише свако дете са њеног подручја. А међу оним који јој не припадају приоритет имају браћа и сестре, односно они који су раније поднели захтев.

Упис и тестирање

За ранији упис могу да се пријаве и деца рођена од 1. марта 2011. до 29. фебруара 2012. године, али одлука о томе да ли ће дете бити уписано зависи од процене психолога школе да ли је спремно за похађање наставе.

Завршни део прегледа је опет код изабраног педијатра, а подразумева провере вакцинације детета. До уписа у основну школу дете је већ требало да буде вакцинисано против дифтерије, тетануса, дечје парализе, малих богиња, заушки и рубеола. Вакцинација пред полазак у основну школу обухвата: ДТ – против дифтерије и тетануса (друга ревакцинација); ОПВ – против дечје парализе (друга ревакцинација); ММР – ревакцинација против малих богиња, заушки и рубеоле.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

upis u prvi razred prvi razred osnovne škole


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.