Сведочења о животу позоришта

Златаринфо (Д.Гагричић) 28. март 2017. године Култура Коментари

Промоција књиге – др Никола Бјелић и Саво Радовић Промоција књиге – др Никола Бјелић и Саво Радовић (foto: Д. Гагричић)

У Библиотеци промовисана књига „70 сезона позоришта на Црвеном крсту“ Сава Радовића и др Николе Бјелића.

На светски дан позоришта – 27. марта, у Библиотеци „Јован Томић“ у Новој Вароши промовисана је књига „70 сезона позоришта на Црвеном крсту“ глумца овог театра Сава Радовића и др Николе Бјелића, Нововарошанина, професора  крагујевачког Универзитета.

- Настојали смо да се, осим неопходних података,   не понови ни један аутор, ни сведок из ранијих брошура или луксузне монографије објављене поводом 6о година рада.У књизи имамо 42 саговорника и 49 aутора који стручним анализама, студијама  и портретима  глумаца, те записима  професора, теоретичара и критичара  сведоче о позоришном животу.Специфичност књиге је  и да доноси успомене и погледе изнутра из пера декоратера, гардероберки, испицијената - рекао је, поред осталог Радовић, који је и аутор 25 прича „Театрарије“ о времену „на даскама“ од студентских дана  до прошле јесени.

Подсећајући да нема значајнијег глумца који није узео квасац и замајац са Црвеног крста, Радовић је указао на траг који је оставило БДП, најутицајније у региону и  најстарије међу београдскм професионалним  позориштима,  са својим посебним стилом игре и сценским изразом. Осврнуо се и на олујна времена на Црвеном крсту и драматичне тренутке као одјеку политичких превирања у земљи, која су се преламала кроз „одлагање представа“, „скидање са репертоара“ (читај забране), док су други играли исте комаде...У недаћама, рекао је, глумци верни БДП успели су да се  дигну са дна, преброде невоље.... 

Трагови театра,  аутори књиге и нововарошки глумци аматери на сцени Библиотеке Трагови театра, аутори књиге и нововарошки глумци аматери на сцени Библиотеке

- Уложили смо напор да књига буде драматуршки узбудљива и да се чита као роман. У књизи су литерарно успели текстови.„Златне године“ Београдског драмског позоришта почеле су  почетком педесетих  година прошлог века када су се играле представе наког праизведби у Њојорку, Паризу или Лондону, тада тек мало познатих, а данас великих писаца – оценио је др Никола Бјелић, нагласивши  да је  БДП од оснивања извело  506 представа и да је  у књизи избор фотографија  са 15 најзначајнијих.

Текстове из књиге читали су нововарошки глумци аматери, а посетиоцима је записом „Савов куфер“ своје утиске на дружења са Радовићем и припремање представе „Мрешћења шарана“ Александра Петровића  представио Владимир Дулановић Токи.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga nikola bjelic sava radović knjiga 7o sezona pozorišta na crvenom krstu promocija knjige


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.